Tientallen uitgedroogde nijlpaarden dreigen om te komen van de honger en dorst. De dieren bevinden zich in een natuurreservaat in Namibië, maar door de aanhoudende droogte staat de plas waarvan ze afhankelijk zijn om te overleven bijna droog.

Nijlpaarden
Tientallen nijlpaarden dreigen te sterven door aanhoudende droogte | Foto: Pixabay

De kudde van meer dan veertig nijlpaarden leeft bij een waterplas in Wuparo Conservancy in het uiterste noordoosten van Namibië, zo’n 900 kilometer van de hoofdstad Windhoek. Niet alleen drinken de dieren het water uit de plas, maar ze hebben het water en de modder bovendien nodig om zich te beschermen tegen zon en hitte. Normaal gesproken wordt de plas gevoed door een nabijgelegen rivier, maar door de aanhoudende droogte is deze al bijna helemaal opgedroogd. Een aantal van deze dieren zou al maanden vastzitten in de modder, en inmiddels niet meer instaat zijn om te grazen. Hierdoor worden ze niet alleen bedreigd met uitdroging, maar ook met verhongering. De steeds nijpender wordende situatie zou al het leven gekost hebben van een nijlpaardkalf.

Water pompen

Een natuurcamping in de buurt, waarvan de manager gesproken heeft met Daily News, heeft natuurbeheerders geprobeerd te helpen om de nijlpaarden in leven te houden door water in de plas te pompen. Hoewel dit volgens de manager heeft geholpen, raakt het geld om de pomp te kunnen laten werken op. Er is dringend geld nodig om de kosten voor de brandstof of een zonnepanelen-installatie te dekken, zodat er water aangevoerd kan blijven worden en de nijlpaarden een kans hebben om te overleven.

Namibië staat bekend om zijn grote natuurreservaten, die bijna 40 procent van haar oppervlak beslaan. Het Namibische ministerie voor milieu heeft bevestigd dat het op de hoogte is gebracht van de situatie. Een woordvoeder verklaart dat ze niet wisten dat de toestand van deze nijlpaarden zo kritiek was, maar nu ze ervan op de hoogte zijn hebben ze een team gestuurd “om te onderzoeken wat de beste oplossing is”.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Ellen Goudsmits