Afgelopen weekend zijn tienduizenden mensen in Madrid de straat op gegaan om te demonstreren tegen stierenvechten. De demonstratie werd georganiseerd door PACMA (Partido Animalista Contra el Maltrato Animal), de Spaanse zusterpartij van de Nederlandse Partij voor de Dieren en was een van de grootste demonstraties tegen stierenvechten ooit.

stierenvechten
Tienduizenden mensen protesteren tegen stierenvechten in Madrid | Foto: PACMA

‘Vechten’ met kalfjes
Tijdens de demonstratie stond met name de Becerradas centraal. Tijdens dit zogenaamde ‘feestelijke’ evenement worden kalfjes van ongeveer een jaar oud, soms zelfs jonger, met speren en messen gestoken, door dronken dorpsbewoners en zelfs kleine kinderen. Ze blijven belaagd worden, totdat ze bezwijken aan hun verwondingen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Afschaffen stierenvechten
Dierenbeschermers kwamen vanuit heel Spanje naar het grootse protest op de Puerta del Sol, een van Madrid’s bekendste pleinen. Silvia Barquero, partijleider van PACMA:

“De dierenbeschermingsbeweging komt samen om een einde aan het stierenvechten te eisen. Om een einde te maken aan becerradas
en om de bloedvergieten in de stierenvechtarena’s en de dorpsstraten te stoppen. Ieder persoon hier is de toekomst: Ons hart en onze rede zullen ons leiden naar het afschaffen van het stierenvechten”.

stierenvechten
Silvia Barquero, partijleider van PACMA | Foto: PACMA

Meer dierenbeschermers in Brussel
Europarlementariër Anja Hazekamp, van de Partij voor de Dieren was ook aanwezig tijdens de demontratie in Madrid. Zij sprak de gigantische menigte toe:

“Elke dag lijden miljoenen dieren in de Europese Unie. De stieren in de bloederige arena’s en tijdens deze zogenaamde festivals, zoals vuurstier en de stierenrennen van Pamplona; ze hebben ons nodig. Ze hebben júllie nodig! Vandaag hier in Madrid zijn er duizenden mensen die dieren beschermen, maar in het Europees Parlement sta ik vaak alleen. We hebben meer dierenbeschermers nodig, meer mensen zoals júllie in Brussel!”.

stierenvechten
Europarlementariër Anja Hazekamp demonstreerde mee en sprak de menigte toe | Foto: PACMA

Na de afschaffing van het bloederige festival Toro de la Vega, waarover Animals Today een reportage maakte, is volgens PACMA het verbieden van alle soorten stierenvechten aanstaande.

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor