Taxichauffeurs die bij het Centraal Station in Amsterdam werken, stappen naar de rechter. Ze zijn het er niet mee eens dat zij klanten met een hond niet langer mogen weigeren. 

Taxi - taxichauffeurs
Foto: Al Fed via Compfight cc

Staatssecretaris Wilma Mansveld zei twee weken geleden al dat zij aankomende zomer een wet gaat maken wanneer gemeenten tegen die tijd een taxichauffeurs niet gedwongen hebben te stoppen met het weigeren van honden. Mensen die afhankelijk zijn van een blindengeleidehond of anderszins van een hulphond worden (te) vaak geweigerd.

Mansveld vindt de weigeringen ongewenst en onfatsoenlijk en wil zo snel mogelijk van dat probleem af. Gemeenten krijgen de kans dit via de taxiwet op te lossen, lukt dit niet, dan komt er een wet. Volgens haar gaat het om enkele tientallen weigeringen per jaar, vooral in de grote steden. Amsterdam en Den Haag hebben nu hun taxichauffeurs al verplicht (blindengeleide/hulp)honden niet te weigeren.

Volgens de nieuwe voorschriften die de gemeente heeft opgesteld mag een taxichauffeur een hond alleen maar weigeren wanneer er sprake is van ‘extreme omstandigheden’.

De taxichauffeurs hebben dagblad Het Parool laten weten dat de gemeente niet genoeg rekening houdt met hun belangen. Zij zeggen dat een nette auto het visitekaartje is van de chauffeur. Vandaag wordt de kwestie voorgelegd aan de rechter.

Bron: AT5.nl ©PiepVandaag.nl