Vorig weekend was het weer zover; het jaarlijkse struisvogelfestival in Chandler, Arizona. Kort samengevat, een grote kermis met optredens en struisvogels. Helaas ook deze keer geen educatieve doeleinden, maar puur menselijk vermaak. Het hoogtepunt van het festival; de struisvogelraces.

struisvogelfestival
Onderdeel van het struisvogelfestival zijn de struisvogelraces | Fotocredit: fvfavo via Compfight cc

Al 27 jaar op rij organiseert het stadje Chandler in de Amerikaanse staat Arizona het driedaagse Struisvogelfestival. Het hoogtepunt; acht struisvogelraces waarin jockeys op de rug van de dieren strijden voor de eerste plek. Vlak voor de race krijgt het dier een zak over zijn kop, waarna de jockey op de rug klimt. Zodra de zak weggetrokken wordt, begint het dier in paniek te rennen. Aan de jockey de taak om te blijven zitten door zich aan de gevoelige vleugels vast te houden. Ook het wagenrennen is een populaire attractie. De dieren worden vastgemaakt aan karren en gedwongen om deze op hoge snelheid voort te trekken.

Daarnaast kan men ‘Ostrich Alley’ bezoeken. Hier kan men ‘genieten’ van een struisvogelburger of handbeschilderde struisvogeleieren en struisvogelplumeaus kopen. In een klein, afgezet stuk worden struisvogelveren geplukt van levende struisvogels. Dit is allerminst pijnloos voor de dieren.

struisvogelfestival
Foto credit: john sagredo via Foter.com / CC BY-SA

United Poultry Concerns is een organisatie die de barmhartige en respectvolle behandeling van kippen bevordert. Karen Davis:

“Struisvogels behoren tot de oudste nog levende familie vogels op aarde. Om de vogels met hun lange, dunne nek en hun kwetsbare ogen dwingen om op een baan, met een iemand op hun rug, tegen elkaar te racen en andere gevaarlijke acts te doen, is entertainment dat publieke steun verliest.”

Naast de activiteiten met struisvogels, adverteert het festival op haar website ook met andere dieren. Niet alleen struisvogels worden gebruikt voor races, maar ook varkens, emoes, kamelen en zelfs zebra’s worden gedwongen om te racen. Daarnaast kunnen kinderen een pony- of kamelenritje doen, pijlstaartroggen voeren en aaien en slangen en hagedissen vasthouden. En om het geheel af te sluiten is er een kinderboerderij opgezet met verschillende dieren.

Dierenrechtenactivisten strijden als jaren tegen het festival. Helaas ook dit jaar weer zonder positieve uitkomst.

Bronnen: Furs for Us, PR Newswire, VATD ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen