VIER VOETERSVIER VOETERS: Nederland speelt sleutelrol in distributie
De illegale handel in puppy’s floreert. Via internet, advertenties en dierenwinkels verkopen malafide handelaren de dieren, onder slechte omstandigheden gefokt en te vroeg van hun moeder gescheiden en op transport gezet. Een groot deel van de pups is ziek en overleeft het niet. Onderzoek in Engeland wees uit dat bijna 20% van de dieren sterft voordat ze zes maanden oud zijn. VIER VOETERS vraagt particulieren die zo’n zieke pup gekocht hebben, hun ervaringen te delen via www.meldmalafidehondenhandel.nl. Met de verkregen inzichten kunnen de eisen aan de politiek verder onderbouwd worden.

puppyhandel
Foto ©VIER VOETERS

Advertenties beweren dat de pups ‘liefdevol’ of ‘in een huiselijke omgeving’ zijn grootgebracht. De waarheid is helaas anders; deze puppy’s komen meestal uit massale fokkerijen in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met valse papieren worden eventuele ziektes verborgen gehouden. Nieuwe baasjes worden geconfronteerd met torenhoge dierenartsrekeningen en in het ergste geval is de enige mogelijkheid om de pup te laten inslapen om hem zo uit zijn lijden te verlossen. Dit veroorzaakt niet alleen ontzettend veel leed voor de dieren, maar ook voor hun nieuwe eigenaren.

puppyhandel
Foto ©VIER VOETERS

Identificatie en registratie
Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Vandaag een jaar na dato is de vraag hoe goed deze regelgeving wordt nageleefd en hoe de controle daarop verloopt. Onderzoek laat zien dat het met de open grenzen binnen Europa kinderlijk eenvoudig is om pups te voorzien van een microchip en (vals) EU-paspoort. De wetgeving inzake hondenhandel is in Nederland op bepaalde punten zwakker dan bijvoorbeeld in Duitsland en België. Ons land speelt dan ook een sleutelrol in de distributie van de dieren. De Oost-Europese paspoorten worden weggegooid en vervangen door een Nederlands paspoort, waardoor de honden makkelijker verkocht kunnen worden.

puppyhandel
Foto ©VIER VOETERS

Kamervragen
De Partij voor de Dieren stelde onlangs Kamervragen over de aanpak van malafide hondenhandel aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Veiligheid & Justitie. VIER VOETERS hoopt dat de staatssecretaris in reactie op deze vragen onder andere aangeeft maatregelen te nemen zodat pups uit Oost-Europese landen niet meer met een Nederlands paspoort kunnen worden doorverkocht als Nederlandse pup.

Persbericht VIER VOETERS