Op het Italiaanse eiland Sicilië leiden zwerfdieren een afschuwelijk bestaan van mishandeling, honger en dorst. Dit jaar is er nog iets gruwelijks bijgekomen; vergiftigingen.Het jaar 2018 kan de annalen in als het jaar van vergiftiging van zwerfhonden. Deze vergiftigingen laten de honden een  afschuwelijke en zeer langzame dood sterven.

Sicilië
Stop de massale vergiftiging van honden op Sicilië | Foto: publiek domein

Met ontzetting en walging heeft Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen Internationaal gereageerd op de berichten van collega’s op Sicilië over de vergiftiging van onschuldige honden. Tientallen honden stierven een afschuwelijke dood, voorafgegaan door een zeer pijnlijke doodstrijd. Hondenhaters hebben vlees met insecticide neergelegd in een gebied rond Sciacca en Licata.

De eerste massale vergiftiging vond plaats op 16 februari jl., in een paar uur tijd stierven veel honden, van heel jong tot oud. Na het ontdekken van de eerste dode honden werden al gauw tientallen andere hondenlijkjes gevonden. Ook in de dagen daarna werden vergiftigde honden gevonden, zelfs honden die waren opgehangen. Binnen een paar dagen vonden meer dan 100 honden de dood in Sicilië. Op 27 februari vond weer een massale slachting plaats, ditmaal in Canicattì. Het gebeurt voor de ogen van de autoriteiten. Helaas werden ook in mei weer pogingen gedaan honden te vergiftigen.

Sicilië
Zwerfdieren leiden een vreselijk bestaan | Foto: Animal People Forum/flickr 

Dierenvrienden hebben geprotesteerd op 25 februari, niet alleen op Sicilië ook op andere plekken in Italië.  Maar of dit enige indruk op de autoriteiten heeft gemaakt, daar wordt heel sterk aan getwijfeld.  Een petitie met 25.000 handtekeningen werd overhandigd op 8 maart. St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal heeft mails gestuurd naar de autoriteiten op Sicilië en haar grote bezorgdheid geuit.

Volgens wet 281/91 is de burgemeester als eerste verantwoordelijk voor het welzijn van zwerfhonden in het stedelijk gebied en voor hun gezondheid en veiligheid. Beiden zijn de zwerfhonden zeker niet gegeven. Wat krijgen de overgebleven  honden aan bescherming en veiligheid? Niks, een klein woordje met grote gevolgen.

Onze stem tegen dit onrecht moet luider worden. Dit kunnen we samen doen, als één stem, als één vuist. Want waar blijft gerechtigheid voor deze honden, zij waren al slachtoffer van mensen en zijn nu definitief ten prooi gevallen aan de wreedheid van personen zonder enig geweten.  Als de daders gevonden worden is het verhaal niet ten einde, want wat zijn de volgende stappen van de autoriteiten. Dat er iets moet gebeuren aan het beleid is erg duidelijk. Wat kan gedaan worden? Bijvoorbeeld voorlichting en sterilisatiecampagnes. Vooral het laatste is erg belangrijk, hierin ligt duidelijk een taak van de politiek.  De mentaliteit moet duidelijk veranderd worden.

Wat kunnen wij doen?
Een mail sturen naar de autoriteiten  hieronder vindt u een voorbeeldmail. De dierenvrienden op Sicilië moeten weten dat zij niet alleen staan in hun strijd, de autoriteiten moeten weten dat ze hun vuile was niet binnen kunnen blijven ophangen. Het is bekend bij ons en daarom laten wij onze stem horen.

De Engelstalige mail gaat naar de burgemeesters op Sicilië en een cc-tje naar overkoepelende autoriteiten. Je kunt de adressen en de tekst  kopiëren.  Graag als ondertekening je naam en land vermelden.

L.S.,

With this mail I protest against the injustice done by people against stray dogs, those who have become victims of humanity. With disbelief and dismay I heard about the poisonings of dogs in Sicily, in the places Sciacca, Licata and Canicatti. I hope that the perpetrator will be caught and, above all, punished. The mayor is according to law 281/91 the first responsible for the welfare of stray dogs, for their health and safety. The victims were not allowed to receive this. The murdered dogs have been innocently sentenced to a painful and slow death. What will you do to prevent this in the future? Killings on innocent dogs should not occur in 2018. What has happened I will share with others and hope that many will avoid your island, just like me.

Sincerely,

Naam + land

Vertaling: Met deze mail protesteer ik tegen het onrecht aangedaan door personen tegen honden, zij  die  slachtoffer zijn geworden van de mensheid. Met ongeloof en ontzetting hoorde ik over de vergiftigingen van honden op Sicilië, in de plaatsen Sciacca, Licata en Canicatti. Ik hoop dat de dader gepakt en vooral gestraft gaat worden.  De burgemeester is volgens wet 281/91   als eerste verantwoordelijk voor het welzijn van zwerfhonden,  voor hun gezondheid en veiligheid. Dit hebben de slachtoffers niet mogen ontvangen. De vermoorde honden zijn onschuldig veroordeeld tot een pijnlijke en langzame dood. Wat gaat u doen om dit in de toekomst te voorkomen? Moordpartijen op onschuldige honden zou anno 2018 niet meer voor mogen komen. Wat gebeurd is zal ik delen met anderen en hopen dat velen uw eiland zullen mijden, net als ik.

Adressen
Stuur de Engelstalige versie van de brief via mail naar de volgende adressen (kopieer en plak):

renato.accorinti@comune.messina.it; sindaco@comune.messina.it; sindaco@comune.trapani.it; sindaco@comune.siracusa.it; sindaco@comune.ragusa.gov.it; segreteriasindaco@comune.caltanissetta.it; segreteria.sindaco@comune.enna.it; sindaco@comune.bagheria.pa.it; sindaco@comune.santaflavia.pa.it; gabinettosindaco@cert.comune.palermo.it; segreteriagabinetto@regione.sicilia.it; servizio.protocollo@pec.comune.agrigento.it; segreteria.sindaco@comune.catania.it; ufficiogabinetto@comunedisciacca.it

CC: ancisicilia@anci.sicilia.it; ufficiostampa@regione.sicilia.it; segreteria.presidente@regione.sicilia.it

Persbericht Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen