Een meerderheid van het Spaanse parlement heeft gisteren een voorstel goedgekeurd om stierenvechten een culturele status te geven. Het verbod, waar dierenbeschermingsorganisaties zo lang voor gestreden hebben, zou hiermee omzeild kunnen worden.

Stierenvechten
Stierenvechten | Foto: Wikimedia Commons

In Spanje worden jaarlijks nog zo’n 2000 stierenvechten georganiseerd. In sommige regio’s is een verbod van kracht zoals in Catalonië en op de Canarische eilanden.

Zo’n 600.000 Spanjaarden hebben een petitie ondertekend om het stierenvechten tot nationaal cultureel erfgoed te verklaren. Met 180 stemmen voor en 40 tegen is het voorstel helaas met ruime meerderheid door het parlement aangenomen.

Het is nu de beurt aan de Spaanse regering, maar met de conservatieve Partido Popular van premier Mariano Rajoy Brey ziet het er slecht uit. De partij is een groot voorstander van stierenvechten dus waarschijnlijk zal de premier het voorstel overnemen.

Bij de Verenigde Naties zal de regering er op aandringen het stierenvechten tot “Spaans nationaal erfgoed” te bepalen. Als de wet in werking wordt gesteld zou dat overigens ook betekenen dat de promotors van stierengevechten voortaan minder belasting hoeven te betalen.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl