Een stier is op gruwelijke wijze gedood onder toeschouwen van minderjarig publiek, nadat de tribune van een arena in was gestort. Het incident vond plaats tijdens een stierengevecht in de arena voor stierenvechten El Espinal in Colombia. Er vielen 4 doden, waaronder een baby van 14 maanden, en honderden gewonden.

arena
Stier gedood bij instorten arena in Colombia

De hoofdrolspeler in de arena naar wie honderden liefhebbers van stierengevechten kwamen kijken, stierf een langzame en pijnlijke dood. De stier werd van verschillende kanten aangevallen, kreeg stokslagen en werd uiteindelijk met messteken gedood, vlak nadat een deel van de verouderde houten tribune het begaf en instortte. De buitenproportionele reactie van de mannen die het dier doodden is sterk veroordeeld door aankomend president Gustavo Petro, die fel tegenstander is van de zogenaamde culturele traditie. Beelden zijn hieronder te zien (let op, het gaat hier om schokkende beelden).

Mogelijk geeft het hartverscheurende spektakel de aanzet tot een toekomstig nationaal verbod op het stierenvechten. Althans, dit is de hoop van Gustavo Petro. De oud-burgemeester van Bogotá had tijdens zijn functie als plaatselijk bestuurder het stierenvechten in zijn district al opgeschort. Helaas keerden de stierengevechten alsnog terug in de Colombiaanse hoofdstad. Nu heeft Petro een nationale afschaffing van het lugubere leedvermaak op zijn programma staan.

Gekozen president Gustavo Petro:

“Ik vraag gemeentes om geen vergunningen meer te verlenen aan spektakels waarbij mensen of dieren sterven.”

 

Mexicaanse president

Ook de Mexicaanse President Andrés Manuel López Obrador gaf na de tragische gebeurtenis een ingrijpende toespraak, waarin hij de mishandeling van de stier sterk afkeurde. Ondanks dat het dier al zwaar gewond was, bijna niet meer kon lopen, werd het alsnog door verschillende mannen mishandeld en met messteken om het leven gebracht. In Mexico is onlangs het stierenvechten van de lijst van cultureel erfgoed verwijderd; daarnaast zijn de stierengevechten in Mexico-Stad stilgelegd.

“Ondanks dat de stier al een gebroken poot had, hebben ze hem met messteken vermoord. Alsof hij, de stier, de verantwoordelijke was voor het instorten van de arena.”

Onze eindredacteur Estefania Pampin Zuidmeer werkt bij het Comité Anti Stierenvechten en volgt de laatste ontwikkelingen uit Colombia:

“In Colombia heb je twee soorten stierengevechten: de bekende stierengevechten Spaanse stijl, met stierenvechters, en een wildere vorm met een deelnemend publiek. Het probleem bij het laatste soort is dat het niet gereguleerd is. Er is geen stierenvechter, maar een woeste massa mensen die alles kunnen doen wat ze willen met de stier. Het dier kan geen kant op en sterft een gruwelijke dood. Door het instorten van de tribune is er nu wereldwijd aandacht voor het onfortuinlijke lot van het dier bij dit soort extreem wrede stierengevechten.”

Kinderleed

Naast de dierenmishandeling tijdens het stierenvechten, is het blootstellen van minderjarigen aan deze spektakels ook in strijd met het internationale kinderrechtenverdrag. De kinderrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft zich nadrukkelijk uitgesproken tegen de aanwezigheid van kinderen bij stierengevechten, en heeft Colombia er daarom op gewezen kinderen weg te houden bij dit geweld. Echter heeft de besturing van het land deze uitspraken tot op heden genegeerd. Hierin wilt aankomend president Gustavo Petro verandering brengen. Hij hoopt een einde te maken aan stierenleed en daarmee ook de bescherming van minderjarigen te verbeteren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools