Eind oktober riep Poznań Zoo, een Poolse partner van Stichting AAP, om hulp bij de Nederlandse stichting. Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland had de douane een Italiaans paardentransport onderschept waarin tien tijgers onder gruwelijke omstandigheden werden vervoerd. Een van de dieren was al dood en voor het leven van een aantal anderen werd gevreesd.

tijgers
Softi, een van de tijgers die wacht tot alle seinen op groen staan om naar een nieuw, veilig thuis te reizen | Foto: Poznań Zoo

Door uitdroging, verkeerde voeding en veel te kleine behuizing was de kans groot dat ze hun bestemming, een dubieuze dierentuin in Rusland, nooit zouden halen. De chauffeurs waren een week eerder vertrokken uit Rome en hadden niet eerder tijgers vervoerd. Ze werden gearresteerd voor dierenmishandeling en de negen uitgeputte, overlevende dieren werden in beslag genomen. Poznań Zoo kon de tijgers tijdelijk opvangen, maar heeft onvoldoende ruimte en faciliteiten om ze te houden. Twee dieren die er redelijk aan toe waren konden snel opgevangen worden in Canpol Zoo, een andere Poolse dierentuin.

De reddingsoperatie

De afgelopen weken is in Poznań Zoo, met hulp en advies van de dierenartsen van AAP (zie video), hard gewerkt om de zeven resterende, ernstig verzwakte tijgers te laten herstellen van het horrortransport.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Inmiddels zijn vijf van de dieren geschikt om vervoerd te worden naar AAP Primadomus, onze Spaanse afdeling waar grote katten kunnen worden opgevangen. De Spaanse en Poolse autoriteiten hebben ingestemd met het transport om de dieren de best mogelijke opvang te bieden. Twee tijgers die elkaar lijken te kennen (Gogh en Kan) en waarvan Gogh in erg slechte conditie is, blijven in Poznań.

Het team van Stichting AAP, in aanwezigheid van directeur David van Gennep, vertrekt zaterdag naar Poznań om alle voorbereidingen te treffen. De huidige planning is dat het transport zondag vertrekt om maandagmiddag laat aan te komen in Villena, waar AAP Primadomus gevestigd is.

Persbericht Stichting AAP

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.