Paardenraces waarbij de dieren op hoge snelheid over verschillende hindernissen moeten springen vergen jaarlijks veel slachtoffers. Actievoerders roepen al heel lang op tot een verbod van de gruwelijke steeplechase. Nu heeft de Zuid-Australische paardenrace-industrie aangekondigd dat de steeplechase vanaf volgend jaar niet meer op de agenda staat, want er is geen interesse meer voor.

Steeplechase verdwijnt van Zuid-Australische racekalender
Steeplechase verdwijnt van Zuid-Australische racekalender | Foto: screenshot video RSPCA South-Australia/YouTube

Het besluit van Racing SA, het overkoepelende orgaan van de Australische paardenrace-industrie, is niet ingegeven door compassie voor de paarden, maar simpelweg door een afnemend aantal deelnemers aan de paardenraces. In 2020-2021 werden totaal 12 steeplechases gehouden, waarbij per wedstrijd slechts 5 paarden deelnamen. Een onhoudbare situatie voor deze tak van ‘sport’.

Steeplechase verdwijnt van Zuid-Australische racekalender
Foto: screenshot video RSPCA South-Australia/YouTube

Einde steeplechase monumentale overwinning

Volgens de RSPCA, de dierenbescherming in Australië die onvermoeibaar campagne heeft gevoerd tegen deze afschuwelijke wedstrijden, is dit een monumentale overwinning op het gebied van paardenwelzijn in Zuid-Australië. Volgens Rebekah Eyers, dierenwelzijnsactivist bij de RSPCA, is de dierenbescherming altijd van mening geweest, dat de de steeplechases nooit veilig zouden kunnen worden gemaakt om het voortbestaan ervan te rechtvaardigen:

“Veel te lang hebben de jockeys met de paarden én met zichzelf Russische roulette gespeeld elke keer dat ze de start verlieten, met een ongelooflijk grote kans dat op zijn minst één paard zou vallen op de sprong.”

.

.

“De tol aan doden en gewonden is afschuwelijk en traumatiserend voor iedereen die getuige is geweest van deze rampzalige valpartijen.”

Volgens de RSPCA lopen paarden in steeplechase-wedstrijden bijna 19 keer meer kans op ernstige verwondingen of de dood dan paarden in vlakke paardenraces. Het aantal officiële sterfgevallen onder paarden in steeplechases gehouden in Australië sinds 2009 tot aan het einde van 2020 is 74: 55 paarden stierven in de staat Victoria, 19 paarden in Zuid-Australië. De daadwerkelijke aantallen zullen hoger liggen, omdat er ook dieren tijdens de trainingen ernstig gewond raken of sterven.
.

.
De afgelopen jaren protesteerden dierenwelzijnsorganisaties volop tegen de steeplechases. Deze wedstrijden zijn in elke staat in Australië verboden, behalve in Zuid-Australië en de staat Victoria. Helaas gaan de paardenraces op vlak terrein gewoon door. Ook daar vallen geregeld doden en gewonden.

Korrel

Racing SA heeft aangegeven dat paarden die in de steeplechases lopen en die niet kunnen overstappen naar de vlakke races of de tak eventing, ‘nieuwe eigenaren zullen krijgen of met pensioen gaan’. Dat nemen we gezien eerdere berichtgeving met een korrel zout.

Bronnen:

Australische renpaarden massaal afgedankt, mishandeld en geslacht

©AnimalsToday.nl