Producten van tijgers zijn al jarenlang geliefd in China. Lichaamsdelen van deze dieren zouden geneeskundige eigenschappen hebben, helpen bij problemen en bescherming bieden. Inmiddels is het aantal tijgers dat in gevangenschap leeft in China groter dan het aantal dieren dat nog in het wild voorkomt.

tijgerboerderijen
Siberische tijger | Foto: Wikimedia Commons

In China leven duizenden tijgers onder erbarmelijke omstandigheden in zogenoemde tijgerboerderijen. De handel in lichaamsdelen van tijgers is in China big business en alles wijst erop dat de deze markt alleen nog maar groter zal worden. China nam begin van dit jaar namelijk een wetsvoorstel aan waarmee het fokken van gevangen, bedreigde dieren wordt toegestaan.

Wijn van tijgerbotten…
Ogen, genitaliën, tanden en snorharen van tijgers worden al jaren gebruikt voor hun vermeende medicinale eigenschappen. Middelen met deze dierlijke producten erin zouden heilzaam werken bij een groot aantal problemen en aandoeningen en worden gebruikt als lustopwekker. Maar het meeste geld is te verdienen met de handel in tijgerbotten. Tijgerwijn zou helpen tegen tal van kwalen, maar wordt ook geserveerd als een statussymbool tijdens diners, feesten en evenementen. Behalve de botten van de dieren in tijgerboerderijen wordt ook hun huid verkocht als tapijt.

Nog meer slachtoffers
Door het voorstel, dat op dit moment wordt onderzocht, zouden de tijgers die door de boeren worden gehouden voor hun lichaamsdelen en vacht, ook onder deze wet gaan vallen. Volgens de regering zorgt de wet ervoor dat deze bedrijven, die eerder grotendeels buiten de wet vielen, makkelijker te volgen zijn voor de overheid, maar het zorgt er ook voor dat de activiteiten van de boeren gelegaliseerd en gelegitimeerd worden. Feit is wel dat de enorme markt in producten van zeldzame dieren er niet door zal afnemen. En de markt is al zoveel gegroeid de afgelopen jaren. Elk jaar stijgt de vraag naar deze producten en dus ook het aanbod. In 2013 waren er naar schatting al zo’n 200 geregistreerde tijgerboerderijen in China en de vrees is dat dat er alleen maar meer zullen worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema