De Europese Commissie moet de export van levende dieren naar landen buiten de EU per direct stopzetten. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), mede naar aanleiding van het kapseizen van een vrachtschip met schapen bij de Roemeense haven van Midia, waarbij 14.600 schapen verdronken.

kapseizen
14.600 schapen verdronken na het kapseizen van de Queen Hind | Foto: ©Animals International

Hazekamp heeft maandag in Straatsburg een spoeddebat aangevraagd over de onacceptabele omstandigheden en aanhoudende misstanden bij diertransporten naar derde landen, landen buiten de EU. Het spoeddebat  vindt waarschijnlijk in december plaats, zo meldt ze aan Animals Today.
.

Kapseizen geen incident

Dierenwelzijnsorganisaties en Roemeense media berichtten dat in Midia slechts 33 schapen levend uit het water werden gered. Ze melden tevens dat het gekapseisde schip mogelijk over- en ongelijk beladen was. Hazekamp benadrukt dat het gekapseisde schip geen ‘incident’ is:

“Oude, buitenlandse vrachtschepen meren steeds vaker aan in de buitenhavens van de EU om miljoenen dieren onder gruwelijke omstandigheden te vervoeren naar Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Al bij het opladen worden de dieren grof mishandeld. De transporten kunnen vervolgens wekenlang duren, waarbij Europese dierenwelzijnsregels volledig worden genegeerd. Europa moet hier nu een einde aan maken. Er moet een simpele vuistregel gelden: als je het welzijn van dieren niet kunt garanderen, dan moet je het transport verbieden.”
.

.
Afgelopen zomer bracht Anja Hazekamp zelf een werkbezoek aan de haven van Midia. Ook toen al werden er grove misstanden geconstateerd, bij een transport van 70.000 offerschapen naar de Perzische Golf. Schapen werden mishandeld en vervoerd bij temperaturen tot 46 graden Celsius, in strijd met Europese regels voor diertransporten. De Europese Commissie onderzoekt momenteel op verzoek van de Partij voor de Dieren of daarom een inbreukprocedure tegen Roemenië gestart kan worden.

Slechts 33 schapen overleefden de ramp in Midia | Foto: ©Animals International

.

  • Lees ook:

Zeker 14.600 schapen verdronken in haven Roemenië

Bron: