In Puerto de Santa María (Andalusië) heeft de Spaanse Policía Nacional‏ een inval gedaan bij een groots opgezet illegaal hanengevecht waar veel dieren de dupe van waren. De politie registreerde 197 betalende bezoekers en trof levende en dode hanen, geld, wapens en drugs aan.

inval bij hanengevecht
Er werden dode en zwaargewonde dieren aangetroffen | Foto: Policía Nacional/Twitter

De politie trof tijdens de inval tientallen hanen aan, waaronder 4 dode en 8 zwaargewonde dieren. Er volgde inbeslagname, evenals duizenden euro’s contant geld, wapens en prestatieverhogende ‘medicatie’ voor de hanen. De arena, in het zuiden van Spanje bij Cádiz, bevond zich in een ruimte naast een bar, waar stoelen in een grote cirkel waren opgesteld.

Onderstaande video van de Spaanse politie laat de actie zien:
.

.
Hanengevechten zijn in Spanje verboden, hetgeen verbazend is aangezien het stierenvechten wel is toegestaan. Maar ondanks het verbod vinden er nog altijd illegaal hanengevechten plaats op de Canarische Eilanden, in Andalusië en Murcia. Of voor de politie dierenwelzijn nou de drijfveer is of het bestrijden van georganiseerde misdaad (of een mix van die twee); zolang een politieactie leidt tot vermindering van het dierenleed is er winst geboekt.

Helaas blijkt het fenomeen hanengevechten ook een exportmiddel en vinden ze inmiddels ook plaats in Nederland, zoals begin december 2018 bleek. De politie trof toen in Bodegraven een trainingslocatie voor hanengevechten aan, met trainingsmiddelen, een vechtarena en een vuurkorf met resten van verbrande hanen. Er werden 40 levende hanen en 11 kippen aangetroffen.

Honden- of hanengevecht: meld het!

Net als bij hondengevechten vinden er binnen de sfeer van georganiseerde misdaad hanengevechten plaats. Naast onnoemlijke veel dierenleed gaat er grof geld in om en wie daarover uit de school klapt is de pineut. Toch vragen wij mensen die meer weten over hanen- en hondengevechten contact met ons op te nemen. Wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie alsnog op de juiste plek belandt. Help mee om deze ellende te stoppen of op zijn minst terug te dringen. Neem contact op via redactie@animalstoday.nl

Bronnen:

©AnimalsToday.nl