Een nieuwe wet in South Carolina (VS) maakt het illegaal om vanaf 1 januari 2018 grote katachtigen, niet-inheemse beren en mensapen te houden als huisdier.

South Carolina
Tijgers niet langer toegestaan als huisdier in South Carolina | Foto: bivoir/flickr

De wet werd vorige maand goedgekeurd door Henry McMaster, gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Humane Society zijn er door deze wet nog slechts vier staten zonder wetten op het gebied van het houden van wilde dieren als huisdieren.

Hoeveel wilde dieren er momenteel in South Carolina worden gehouden als huisdier is niet duidelijk. Volgens David Hiott, voorzitter van de commissie landbouw, natuurlijke hulpbronnen en milieuzaken in South Carolina, wordt er geschat dat er in de staat zo’n 100 wilde dieren als huisdier worden gehouden. Hiott:

“Er is geen manier om dit echt te weten. We kregen meldingen van mensen die deze dieren bij hun huis hielden, terwijl niemand wist dat ze er waren.”

Incidenten
David Hiott voegt hieraan toe dat de wet moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, maar dat er nog geen mensen zijn gedood door wilde huisdieren. Humane Society documenteerde sinds 1991 minimaal 10 incidenten in de staat met beren, grote katachtigen of mensapen, die ontsnapten en in een aantal gevallen mensen verwondden.

Zo ontsnapte er in 1991 een meer dan 100 kilo wegende leeuw uit zijn kooi. Het dier ging een huis binnen en greep een 5-jarig meisje, dat als gevolg van haar verwondingen hechtingen nodig had van haar nek tot borst. In 2002 viel een tijger die als familiehuisdier werd gehouden en 8-jarig jongetje aan na in bad te zijn gestopt. In datzelfde jaar krijg een vrouw uit Lexington County een boete van meer dan 400 euro nadat haar twee leeuwen drie kwartier door de buurt hadden rondgelopen.

South Carolina
Chimpansees zijn geen huisdieren | Foto: Pixabay

Uitzonderingen
Nadat de nieuwe wet begin volgend jaar van kracht gaat, mogen er geen grote katachtigen, niet-inheemse beren of mensapen meer worden gehouden voor particulieren. Uitzonderingen hierop zijn wilde dieren die momenteel in privébezit zijn. Deze dieren moeten worden geregistreerd en de eigenaren moeten een jaarlijkse geldboete betalen aan de staat. Ook wilde dieren die worden gehouden in dierentuinen, circussen, onderzoeksfaciliteiten en exposanten worden uitgezonderd.

Humane Society stelt blij te zijn met de nieuwe regels, maar had gewild dat er meer dierensoorten waren opgenomen in de wet. Zo had de organisatie graag gezien dat het houden van alle primaten door particulieren wordt verboden. De wet slaat nu enkel op mensapen: chimpansees, gorilla’s en orang-oetans.

Gehoopt wordt dat in de nabije toekomst ook de laatste vier staten waar wilde dieren mogen worden gehouden zullen volgen met beperkende wetgeving, en dat er meer wilde dieren aan de lijst worden toegevoegd.

Bronnen: Post and Courrier, WJBF, World Animal News ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen