In een vuilnisbak in Grosseto, Italië, werd deze week de huid van een gevilde wolf gevonden. Afgelopen november werd er in een dorpje in de buurt van Grosseto, langs de weg, een dode wolf aangetroffen. Het dier bleek doodgeschoten en zijn voorpoten waren met ijzerdraad aan elkaar gebonden. Later werd nog een dode wolf langs de weg gezien maar voordat de politie ter plaatsen was het stoffelijk overschot verdwenen. Foto’s van dit dier werden wel naar de lokale krant gestuurd.

Dravende wolf - Toscane
Dravende wolf | Foto: Lars Soerink, Vildaphoto.net

In het westelijk deel van Toscane zijn daarna nog meer dode wolven aangetroffen. Zo werd op Tweede Kerstdag een dode wolf op het plein in Scansano gedumpt en in januari van dit jaar werden in die omgeving twee doodgeknuppelde wolven gevonden. Inmiddels zijn elf dode wolven gevonden.

De meest gruwelijke vondst was de afgehakte kop van een wolf die werd opgehangen aan een paal in Scansano, afgelopen februari. Ernaast hing een bord, zoals die vaak op bouwplaatsen te vinden zijn, met de tekst dat de manager van de bouwplaats Roodkapje was en dat de verantwoordelijken voor de veiligheid van wanhopige burgers waren.

Gemeentebestuurders, dierenbeschermers en landbouwers reageren geschokt. De gruwelijke vondsten worden vergeleken met de intimidatietechnieken van de maffia. Burgemeester van Scansano, Sabrina Cavezzini, is ook woedend.

“Ik vind zulk geweld tegen dieren barbaars en ouderwets. De politie onderzoekt de wolfskop op vingerafdrukken. Ik hoop dat de dader wordt gestraft. Die idioot bezorgt onze streek een slecht imago.”

De meeste mensen denken dat schapenboeren achter de slachtingen zitten maar de burgemeester kan dit maar moeilijk geloven.

In de jaren zeventig was de wolf bijna uitgestorven in Italië maar tegenwoordig komt het dier steeds vaker voor, met name in Toscane. Met behulp van allerlei beschermingsmaatregelen is de populatie wolven in Italië gegroeid naar duizend waarvan er zeker driehonderd in Toscane leven.

Er zitten ook veel zogenaamde ‘hybride’ dieren, kruisingen tussen een wilde hond en een wolf, tussen.

De schapenboeren klagen dat de wolven hun schapen doodbijten. Ze krijgen de schade naar eigen zeggen nauwelijks vergoed door de verzekering. De anonieme actievoerders willen waarschijnlijk ook geld zien. Het bestuur in Toscane voelt zich door alle commotie onder druk gezet en is overstag gegaan. Een miljoen euro wordt er uitgetrokken om de schapenboeren te vergoeden.

“We moeten snel met maatregelen komen”, aldus Claudio Galli, die zich binnen het provinciebestuur bezighoudt met wolven. “Veel schapenboeren zijn helemaal klaar met de wolf. Wie weet wat er gebeurt als zij vóór de zomer geen concrete oplossingen zien.”

Bron: Trouw, 19 March 2014 ©PiepVandaag.nl