Een overweldigende meerderheid van de Schotse bevolking steunt een verbod op kraamkooien voor moedervarkens. Maar liefst 84 procent van de Schotten is voor afschaffing. De metalen hokken, waarin moedervarkens wekenlang worden opgesloten tijdens en na de geboorte van hun biggen, veroorzaken ernstig dierenleed. Dierenwelzijnsorganisaties dringen al langer aan op snelle afschaffing.

Moedervarkens die in kraamkooien opgesloten zitten, kunnen zich amper bewegen. Ze kunnen niet draaien of vrijuit hun biggen verzorgen. Dit veroorzaakt zowel fysieke pijn als ernstige stress. De dieren lijden onder verwondingen door het schuren tegen de metalen stangen en het gebrek aan bewegingsvrijheid. Boeren gebruiken de hokken om te voorkomen dat moedervarkens per ongeluk hun biggen pletten. Maar er zijn diervriendelijkere alternatieven, zoals kraamstallen, waarin moedervarkens meer bewegingsruimte hebben zonder dat de veiligheid van de biggen in gevaar komt.
Grote meerderheid is tegen kraamkooien
Uit een recente peiling, uitgevoerd door Humane World for Animals UK, blijkt dat vierentachtig procent van de Schotten tegen het gebruik van deze kooien is. De dierenwelzijnsorganisatie benadrukt het enorme dierenleed dat moedervarkens ervaren. Claire Bass, senior directeur van campagnes en publieke zaken:
“Moedervarkens die opgesloten zitten in kraamkooien ondergaan de meest beperkende opsluiting van alle landbouwdieren in het Verenigd Koninkrijk. Deze intelligente en gevoelige dieren lijden zowel fysiek als mentaal.”
In 2021 beloofde de Schotse regering een consultatie over het uitfaseren van kraamkooien, maar tot op heden is er nog geen actie ondernomen. De recente peiling laat zien dat de druk op de politiek groeit. Op 23 januari werden de resultaten gepresenteerd in het Schotse parlement, waar meerdere partijen de dringende noodzaak van een verbod bespraken.
I’ve just signed The Crate Escape petition to *ban farrowing crates*. Will you join me? secure.onekind.org/page/159637
— Weaky Lynam (@weakystar.bsky.social) 14 december 2024 om 18:39
Daarnaast is de Schotse dierenwelzijnsorganisatie OneKind dit jaar een petitie gestart. Hierin roepen ook zij de Schotse regering op om kraamkooien definitief te verbieden. Meer dan 10.000 mensen hebben de petitie al ondertekend.
Verbod is haalbaar én economisch verantwoord
Meer dan 200.000 moedervarkens in het Verenigd Koninkrijk brengen een kwart van hun leven door in deze krappe kooien. Het dierenleed is enorm en onnodig. In landen als Zweden, Zwitserland en Noorwegen zijn kraamkooien al verboden en zijn alternatieve systemen succesvol in gebruik.
Daarnaast hoeven boeren er financieel gezien niet eens op achteruit te gaan. De peiling stelde namelijk ook vast dat meer dan de helft van de respondenten bereid zou zijn meer te betalen voor kooivrij varkensvlees. Twintig procent gaf aan er zelfs veel meer voor te willen betalen. Over het geheel genomen gaf 71 procent van de respondenten aan een voorkeur te hebben voor kooivrij varkensvlees. Dierenwelzijnsorganisaties roepen Schotland op om snel actie te ondernemen en een einde te maken aan deze verouderde praktijk.
Nederlandse rechter: kraamkooien in strijd met de wet
Ook in Nederland zitten duizenden moedervarkens vast in kraamkooien. De situatie is vergelijkbaar met die in het Verenigd Koninkrijk: moedervarkens worden rond de bevalling opgesloten in metalen kooien waar ze zich nauwelijks kunnen bewegen. Recentelijk heeft de rechter wel geoordeeld dat kraamkooien in strijd zijn met de wet. Dit oordeel kwam vanuit een gewonnen rechtszaak van Stichting Varkens in Nood tegen de Staat. Hierin werd vastgesteld dat de kraamkooien de bewegingsvrijheid van moedervarkens onrechtmatig beperken.
De Nederlandse overheid moet nu met een oplossing komen om het dierenwelzijn te verbeteren. Ondanks deze uitspraak is er namelijk nog steeds geen concreet verbod op kraamkooien ingesteld.
Tijd voor verandering
Zowel in Nederland als in Schotland wordt de roep om verandering dus steeds luider. De bevolking heeft zich uitgesproken tegen kraamkooien. Nu is het aan de overheid om deze wrede praktijk definitief te verbieden en moedervarkens een beter leven te geven.
Bronnen:
- World Animal News
- One Kind
- Humane World for Animals UK
- Moedervarkens 80 dagen per jaar vast in kraamkooien, Varkens in Nood op YouTube
©AnimalsToday.nl Savannah Drenth