Een poging om een ​​beverfamilie te verhuizen die in een rivier in de Schotse Hooglanden woont is opgeschort nadat twee van de dieren in gevangenschap zijn overleden. De Schotse regering besloot tot het vangen en de herplaatsing van de bevers uit de gelijknamige rivier bij Beauly, omdat ze illegaal uitgezet zouden zijn.

Biesbosch
Schotse bevers dood na gedwongen herplaatsing | Foto: Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Het vangen, de tijdelijke gevangenschap en de daarop volgende herplaatsing werd uitgevoerd door Scottish Natural Heritage (SNH), dat beweert een betere omgeving te creëren voor mens en natuur. Maar tijdens de gevangenschap ging het mis. Een van de dode dieren bleek een oogvervorming en infectie te hebben opgelopen. De oorzaak van de dood van de andere bever is onbekend. Een derde bever wordt inmiddels verzorgd door de dierenbeschermingsorganisatie Scottish SPCA.

Diep verdrietig
Het bestaan ​​van de beverfamilie werd openbaar gemaakt door de liefdadigheidsorganisatie Trees for Life, maar die vroeg de overheid om de dieren te laten waar ze waren. Steve Micklewright van Trees for Life:

“We zijn diep verdrietig dat de Beauly-beverfamilie nu is opgesplitst en twee van hen in gevangenschap zijn overleden. Bevers leven al 25 jaar in die omgeving, zonder enig probleem of controverse. Veel mensen hadden geen idee dat ze daar waren.”

Bevers zijn onlangs door de Schotse regering erkend als een inheemse soort. Steve Micklewright:

“Inheemse soorten hebben bescherming nodig. De overheid had alle andere opties moeten onderzoeken voordat ze besloten deze beverfamilie te vangen en te verwijderen.”

Vuurland
Foto: kdee64/flickr

Weinig uitleg
Volgens Scottish Land and Estates, een organisatie die zich inzet voor landeigenaren en ondernemers, is het echter zorgelijk dat de herplaatsing is stopgezet, omdat nu het risico bestaat dat de resterende beverpopulatie bij Beauly zich gaat uitbreiden. Beleidsmedewerker Karen Ramoo:

“De opschorting van de vangstmaatregelen voor de illegale beverbevolking in Beauly is met verrassing door landschapsbedrijven in de buurt ontvangen. Kabinetssecretaris Roseanna Cunningham was duidelijk in juli dat in Beauly ‘snelle actie’nodig was, maar er is weinig uitleg gegeven over waarom pogingen om deze bevers te vangen en te verhuizen door SNH zijn stopgezet.”

Er is echter ook geen duidelijke uitleg gegeven waarom de betreffende beverfamilie, behalve dat ze illegaal uitgezet zouden zijn, voor overlast gaat zorgen of dat al deed. Tenzij de landeigenaren vinden dat de mens als enige het recht heeft op landschapsvorming, en niet een inheemse diersoort als de bever.

Bron: BBC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel