De warana of dwergschildpad is een bedreigde diersoort die elk jaar terugkeert naar de Mexicaanse kust om zich voort te planten. Echter zijn hier zoveel stropers die uit zijn op de eieren van het dier, dat de autoriteiten in Mexico hebben besloten drones in te zetten om verdere stroperij tegen te gaan.

schildpaddeneiren
Warana’s op het strand | Foto: Claudio Giovenzana/www.longwalk.it via Wikipedia

Al twee decennia lang is het verboden om vlees en schildpaddeneieren te verkopen in Mexico. Hier staat een forse gevangenisstraf op, maar toch blijft de stroperij doorgaan. De straf schrikt niet af en daarom zijn er nieuwe maatregelen genomen.

De stroperij vindt aan de kust plaatst op de beschermde stranden Escobilla en Morro Ayuta. Om te voorkomen dat er eieren van schildpadden worden gestolen is er nu besloten drones boven het gebied te laten surveilleren. Dat maakte Guillermo Haro bekend, aanklager bij de Mexicaanse overheidsorganisatie Profeco.

schildpaddeneieren
Stropers op zoek naar schildpaddeneieren | Foto: screenshot video IBT

Uitroeien
Haro zei tegen International Business Times (IBT) dat het illegaal inwinnen van schildpaddeneieren vanaf nu uitgeroeid moet worden. Eerder werd er al gefilmd hoe omwonenden van de stranden op klaarlichte dag de eieren opgraven (zie de foto en onderstaande video). Bij het gebruik van de drones en de beelden die ze vastleggen worden ook mariniers ingezet om uit te kijken naar stropers. Er zal inlichtingenwerk verricht worden door hen en ze zullen de kust in de gaten houden. Behalve het stropen zelf wordt er ook gelet op de marketing, distributie, verkoop en alle markten waar de eieren worden aangeboden, om zo verdere stroperij tegen te gaan.

Maaltje
Behalve de grootste vijand van de schildpaddeneieren, de mens, worden de eieren ook door andere diersoorten ‘gestolen’. Zo zijn vogels, honden en krabben ook uit op hun maaltje en daar zijn de eieren ideaal voor. Van de 10.000 eieren die per jaar uitkomen zal slechts 0,02 tot 0,2 procent het tot volwassen schildpad redden.

Bekijk in de onderstaande video hoe de stropers van de schildpaddeneieren te werk gaan:

Bron ©PiepVandaag Lisa van der Linden