Rusland vangt weer twee orka’s uit het wild

Onlangs werden twee orka’s gevangen in de golf van Nikolaya, in het zuidwestelijk deel van de Zee van Ochotsk. Hun uiteindelijke bestemming is nog onbekend.

orka's

Orka Narnia werd in 2012 gevangen in de Zee van Ochotsk en verblijft nu in het dolfinarium in Moskou | Foto: Russian Orcas

“Deze vangsten zijn waarschijnlijk illegaal”, aldus Erich Hoyt van Whale and Dolphin Conservation (WDC).

Hoyt is mededirecteur van het Far East Russia Orca Project dat al 15 jaar orka’s in Kamtsjatka bestudeert.

“Rusland heeft geen quota’s bekendgemaakt voor het gevangen nemen van orka’s in 2014, vanwege meningsverschillen tussen het Russische bureau voor visserij en het Russisch wetenschappelijk adviesbureau dat een nulquotum adviseert. Zonder quotum, dat nodig is om een vergunning te krijgen, is deze vangst illegaal.”

Sinds eind 2012 zijn zeven orka’s gevangen in de Zee van Ochotsk. Met deze laatste vangst erbij heeft Rusland in totaal 15 orka’s gevangen sinds 2002, blijkt uit een onderzoek dat in mei aan wetenschappers van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) werd overhandigd in Slovenië.

Het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, met name voor circusacts in dolfinaria of programma’s waarbij mensen met dolfijnen kunnen zwemmen, staat al lange tijd ter discussie. Steeds meer mensen, wereldwijd, zien in dat dieren als orka’s en dolfijnen niet thuishoren in een klein zwembadje ter vermaak van het publiek. De film Blackfish heeft aan deze bewustwording bijgedragen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. u de ruiter zegt:

    Het moet afgelopen zijn om deze dieren,die ouder zijn dan de mensheid!,te vangen en op te sluiten in kleine betonnen bakken voor menselijk “poëzie” ! Handen af van deze prachtige wilde dieren!!

  2. Wat akelig weer. Orka’s zijn prachtige roofdieren met enorme afmetingen. Zij zwemmen normaal iedere dag vele kilometers door de zee. Die dieren horen toch niet in een betonnen bakje waar zij onder luide muziek en geschreeuw van mensen op commando allerlei idiote kunstjes moeten doen? Mensen zouden ook eens na moeten denken en beseffen dat hier helemaal niets leuks en gezelligs aan is.