Het moet een luguber gezicht zijn geweest, een strand als door een rood kleed bedekt met dierenlijkjes. Op zo’n 500 kilometer van Chili’s hoofdstad Santiago, in Coronel, zijn afgelopen week duizenden dode, rode garnalen op het strand aangespoeld. Lokale vissers wijten het probleem aan de vervuiling die veroorzaakt wordt door plaatselijke energiecentrales, eigendom van Endesa en Colbún.

Dode garnalen
Dode garnalen massaal aangespoeld op het strand | Foto via Coronel.cl

Niet alleen duizenden garnalenlijken werden op het strand aangetroffen, ook honderden dode krabben en mosselen. Het is niet voor het eerst dat er dode dieren aanspoelen aan de stranden van Chili. Al eerder werden er dode haaien, dolfijnen, schildpadden en vogels gevonden in Chili en Peru, maar nog nooit zoveel tegelijk.

De Chileense autoriteiten hebben experts ingeschakeld om de oorzaak van het probleem te onderzoeken. Het kan zijn dat de dood van de garnalen een natuurlijke oorzaak heeft en niks met de energiecentrales te maken heeft.

Project Manager bij Endesa Chili, Marcelo heeft gereageerd op de beschuldigingen naar zijn bedrijf. Volgens hem hebben de energiecentrales niks met de dood van de zeedieren te maken. “Onderzoeksresultaten geven aan dat de dood ligt aan de doorstroming van diepe wateren vanuit het land, die door de wind in de oceaan worden gestroomd.” Marcelo zegt dat Endesa mee zal werken aan het onderzoek om de oorzaak te achterhalen.

De lokale milieupolitie onderzoekt momenteel het strand in Coronel om bijzonderheden te vinden.

Zie voor meer informatie en foto’s, het uitgebreide Engelstalige artikel op de site van Dailymail.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk