Ric O’Barry, dierenbeschermer en onder andere bekend van de documentaire The Cove, is dinsdag aangehouden op de internationale luchthaven Narita in Tokio, Japan. Hij is verhoord door de immigratiedienst.

Tokio
Het dolfijnenjachtseizoen in Taiji is nog in volle gang | ©Sea Shepherd

O’Barry zou Japan niet binnen mogen op zijn toeristenvisum omdat hij geen toerist is volgens de autoriteiten. Takashi Takano, advocaat van O’Barry, heeft laten weten dat de dierenbeschermer wordt beschuldigd van het onderhouden van banden met Sea Shepherd. O’Barry ontkent die banden echter, maar de Japanners willen niet op de zaak reageren. Takano vecht het inreisverbod aan, maar dinsdag was nog niet duidelijk of O’Barry nu toch wordt toegelaten in Japan of zal worden uitgezet.

O’Barry schrijft- via zijn zoon – in een e-mail aan AP:

“De Japanse overheid doet er alles aan de tegenstanders van de dolfijnenjacht te stoppen.”

Het is daarom ook niet de eerste keer dat hij is aangehouden en ondervraagd door de Japanse immigratiedienst. Onder het mom van verkeerde reisdocumenten is hij al meerdere keren opgepakt.

Vorig jaar september, toen het bloedige jachtseizoen op walvisachtigen door Japan weer van start is gegaan, werd O’Barry tijdens een demonstratie gearresteerd. Hij zou volgens de politie hebben gereden onder invloed, maar dat werd later weer ontkend. Uiteindelijk blijkt dat hij is opgepakt omdat hij geen paspoort bij zich zou hebben gehad.

Jaarlijks worden zo’n 20.000 dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen gedood in Japanse wateren, waarvan ongeveer 2.000 in Taiji. Ric O’Barry’s Dolphin Project organiseerde bij de aanvang van het jachtseizoen de internationale Japanse dolfijnendag. In 50 landen werden zo’n 200 positieve acties georganiseerd, bij voorkeur in de buurt van Japanse ambassades. De organisatie vermeldde op haar website:

“We willen Japan en de rest van de wereld laten zien dat de slachting van dolfijnen in Taiji een misdaad tegen de natuur is en per direct moet worden afgeschaft.”

Bron: PZC.nl ©PiepVandaag.nl