Quint, de kat met de vijf poten die in oktober werd opgevangen door Stichting Zwerfkatten Rijnmond, is aan het revalideren. Zijn vijfde pootje is verwijderd en nu moet hij leren lopen op vier poten. Dat valt nog niet mee, maar met alle aanmoediging, fysiotherapie en bewegingsoefeningen gaat het hem vast lukken.

revalidatie
Quint, de kat die vijf poten had, leert nu lopen op vier | Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Vorige week werd Quin, inmiddels een Rotterdamse beroemdheid, geopereerd door een team chirurgen van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Volgens zijn behandelend dierenarts, Leen den Otter uit Rhoon, gaat het de goede kant op met de kater:

“Het gaat redelijk goed. Ik denk dat hij z’n vierde poot maar weinig gebruikt heeft. Hij gaat de poot nu steeds meer belasten. Er is dus vooruitgang.”

Gebroken heup
De heupkop van zijn achterpoot waarin hij een fractuur bleek te hebben werd verwijderd. Door deze breuk had hij pijn en liep mank. Ook is zijn vijfde pootje geamputeerd, omdat dit beter is voor zijn herstel. Daarnaast is hij tijdens de ingreep gelijk gecastreerd. Dierenarts Den Otter:

“Hij was toch al onder narcose dus dat ging in een moeite door.”

Verrassing
Op 10 oktober werd Quint binnengebracht bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Hij was gevonden in Rotterdam-Zuid: de melder had de kattenopvang gebeld, omdat de ongecastreerde kater last zou hebben van zijn heup. Het vermoeden bestond dat het dier een gebroken poot had. Tijdens het onderzoek door de dierenarts bleek hij een extra pootje te hebben. Heel bijzonder, want Quint is de eerste kat in Europa met een vijfde poot. Ineke Jochims vertelde aan het AD:

“Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is dit uniek in Europa. Alleen in Amerika is ooit een kat met vijf poten gezien.”

revalidatie
Quint had 5 poten | Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Inzamelingsactie
De kattenopvang probeerde de eigenaar van Quint te achterhalen via sociale media. Dit lukte, waarna deze afstand deed van de kat. Stichting Zwerfkatten Rijnmond startte daarop een inzamelingsactie, ‘Help Quint’, om de forse medische kosten te kunnen betalen. Veel mensen bleken geïnteresseerd te zijn in de cyperse kater en doneerden geld. Gelukkig maar, want Quint bleek er slechter aan toe te zijn dan aanvankelijk gedacht. Hij had een fractuur in de heupkop van zijn rechter achterpoot en enkele misvormde ruggenwervels en een misvormd staartbeen. De operatie was dan ook noodzakelijk. Na de ingreep kreeg hij een kap op en herstelde bij een gastgezin. De jonge kat geneest goed.

Ineke Jochims van Stichting Zwerfkatten Rijnmond:

“Het is een heel lief katje. We hopen dat hij hier goed doorheen komt, het liefst zonder pijn.”

Quint heeft een week of zes fysiotherapie voor de boeg en hopelijk kan hij daarna goed lopen op vier poten. Bekijk de video van een revaliderende Quint op RTV Rijnmond.

Museum
Een kat met een vijfde pootje is zo bijzonder, dat het geamputeerde lichaamsdeel tentoon zal worden gesteld in het Museum Diergeneeskunde van de faculteit in Utrecht.

Bronnen: RTV Rijnmond, Stichting Zwerfkatten Rijnmond, AD ©Animals Today Angelique Lagarde