Een trofeejager uit Amerika heeft 90.000 euro betaald om een uiterst zeldzame schroefhoorngeit,  het nationale dier van Pakistan, te mogen doden. Ambtenaren zeggen dat het geld van de jachtvergunning de lokale gemeenschappen ondersteunt, maar dierenrechtenorganisaties noemen het een grote schande.

recordbedrag trofeejacht zeldzame geit
Zeldzame schroefhoorngeit | Foto: Wikimedia Commons

Er zijn op dit moment in het wild nog maar zo’n 5.700 schroefhoorngeiten, waarvan de meeste leven in de bergen tussen Afghanistan en Pakistan.

Zeldzame geit al jaren op lijst IUCN

De schroefhoorngeit of markhor, staat al jaren ​​op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.  Maar dit heeft de plaatselijke ambtenaren in Gilgit-Baltistan er niet van weerhouden om in oktober vier jachtvergunningen voor dit seizoen af te geven voor het doden van Astor-schroefhoorngeiten, een ondersoort met als handelsmerk grote uiteenstaande hoorns.

De Pakistaanse lokale media identificeerden de Amerikaanse jager als de vierenzestigjarige miljonair John Amistoso en publiceerden foto’s in de kranten waarop hij poseert met een door hem gedode  schroefhoorngeit.  Van Amistoso, eigenaar van 11 witgoedwinkels in onder andere Idaho, is bekend dat hij als trofeejager al langer zeldzame geiten en schapen schiet.  In eigen land telde hij in 2005 ook het recordbedrag neer van 160.000 euro om een zeldzaam Oregons dikhoornschaap te mogen doden.

‘Grand Slam Club’

Op foto’s uit 2017 en 2018 op een pagina genaamd ’Grand Slam Club’ poseerde hij lachend naast de levenloze lichamen van een Suleiman-geit en een Kashmir-geit, twee andere ondersoorten van de schroefhoorngeit.  De Grand Slam Club beschrijft zichzelf als ‘een organisatie van jagers/natuurbeschermers die zich inzetten voor het verbeteren en bestendigen van wilde schapen- en geitenpopulaties over de hele wereld’.  Amistoso staat op de site vermeld als ‘een lid voor het leven’.  Een schokkend feit is dat er slechts  5.700 schroefhoorngeiten zijn  in het wild, en Amistoso er, inclusief zijn laatste trofee van vorige week,  al minstens  vier heeft gedood.

Veiling

De regering van Gilgit-Baltistan heeft in oktober een aantal jachtvergunningen voor zeldzame hoefdieren geveild, met startbedragen van 90.000 euro voor een schroefhoorngeit, 7.000 euro voor een blauwschaap en 630 euro voor een steenbok.  Sinds het begin van het seizoen zijn volgens Mujeeb Sardar, ambtenaar van de natuurafdeling van Gilgit-Baltistan, al 50 steenbokken en 12 blauwschapen (een berggeit die alleen in het Himalaya-gebergte te vinden is), gedood.

Tachtig procent van het geld dat is opgehaald met de vergunningen zou teruggaan naar de gemeenschap in het bergachtige gebied waar de geiten werden bejaagd, zeggen ambtenaren.  De rest zou naar de lokale overheid gaan.

Op social media is veel kritiek op het doden van de geiten. Saving Wildlife Pakistan, een populaire dierenrechtenpagina op Facebook,  beschreef de jacht van zaterdag als “een grote schande”.

Een verontwaardigde lezer op Facebook zei:

“Mensen zijn ziek en hebben meer kronkels dan de prachtige hoorns van deze geiten’. Een ander zei: ‘Ik hou ervan hoe jagers zichzelf natuurbeschermers noemen en zeggen dat ze dieren doden om ze te redden. Je kunt het niet verzinnen! De waarheid is dat ze gewoon genieten van het doden van dieren, en bereid zijn om veel geld te betalen om dat te doen.”

Bronnen: Independent.co.uk, IUCNRedList.org en Spokesman.com ©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel