VIER VOETERS: Mijlpaal in de geschiedenis van dierenbescherming

Puppy's - puppyhandelaren
Aangetroffen puppy’s bij de handelaren | Foto: VIER VOETERS

De Weense rechtbank voor strafzaken heeft een Oostenrijks echtpaar veroordeeld voor malafide handel in honden. Beide beklaagden werden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan 8 maanden onvoorwaardelijk. VIER VOETERS beschouwt dit als een mijlpaal in de dierenbeschermingsgeschiedenis:

“Wij zijn verheugd dat de rechtbank niet alleen het frauduleus handelen strafbaar stelde, maar ook het misbruik van dieren,” zegt Barbara van Genne, campagneleider bij VIER VOETERS. “Het fokken en smokkelen van puppy’s is ‘big business’ en veroorzaakt veel slachtoffers, zowel onder de honden als bij consumenten.”

Naar aanleiding van informatie van VIER VOETERS kon de politie de puppyhandelaren eind 2012 arresteren. Het echtpaar had veel te jonge, uit Slovakije afkomstige hondjes met vervalste inentingspapieren verkocht. Alle dieren waren ernstig ziek en sommige gingen zelfs dood. Van Genne vervolgt:

“De rechtbank constateerde dat dit niet alleen een kwestie van consumentenbedrog was, maar ook een door de veroordeelden georganiseerde misdaad die ten koste ging van dieren. Niet alleen de puppy’s hebben te lijden, maar ook de moederdieren die hun hele leven worden misbruikt als puppy-producenten. Malafide hondenhandel is geen onbeduidende zaak, dus is dit een overwinning voor de gerechtigheid en een belangrijke dag voor het dierenwelzijn.”

Aangetroffen verwaarloosd hondje - puppyhandelaren
Aangetroffen verwaarloosde moederhond bij handelaren | Foto: VIER VOETERS
Fokkerij - puppyhandelaren
Fokkerij | Foto: VIER VOETERS
Fokkerij - puppyhandelaren
Fokkerij | Foto: VIER VOETERS

Kamervragen
Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Bijna een jaar na dato is de vraag hoe goed deze regelgeving wordt nageleefd, hoe de controle daarop verloopt en of de aanpak het gewenste effect heeft. De Partij voor de Dieren stelde onlangs vragen over de aanpak van malafide hondenhandel aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Veiligheid & Justitie. VIER VOETERS hoopt dat de staatssecretaris in reactie op deze vragen onder andere aangeeft bereid te zijn om maatregelen te nemen zodat malafide hondenhandelaren pups uit Oost-Europa niet meer met een Nederlands paspoort kunnen doorverkopen als Nederlandse pup.

Volgens VIER VOETERS is de Oostenrijkse uitspraak zeer belangrijk vanwege de signaalwerking. Zeker wanneer andere landen deze lijn ook volgen en de malafide handel te riskant wordt omdat er niet langer een kleine geldboete tegenover staat maar een gevangenisstraf, zal dit misbruik van dieren uiteindelijk terrein verliezen.

Persbericht VIER VOETERS