Nadat in 2019 acht paarden een gruweldood stierven in een stalen zeecontainer aan boord van een vrachtschip, voert de Puerto Rico Gaming Commission eindelijk wat nieuwe criteria door voor het transporteren van volbloed renpaarden per vrachtschip. Een mini-stapje vooruit, in een sowieso gruwelijke manier van vervoeren van levende wezens.

Puerto Rico scherpt regels vervoer paarden per zeecontainer aan
Puerto Rico scherpt regels vervoer paarden per zeecontainer aan | Foto: publiek domein

Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen: levende paarden vervoeren in een stalen zeecontainer op een vrachtschip. Toch gebeurt het echt. Het bedrijf TOTE Maritime Puerto Rico vervoert volbloeden per vrachtschip van de haven van Jacksonville in Florida naar San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. De dieren ondergaan een dagenlange, afmattende reis. Ze hebben onvoldoende ruimte om te bewegen en door de vaak beperkte luchtcirculatie kan de temperatuur in de stalen transportcontainer torenhoog oplopen. De paarden kunnen hierdoor een hitteberoerte krijgen, of hersenbeschadiging oplopen. In 2019 stierven acht paarden aan boord van een containerschip van TOTE Maritime Puerto Rico, terwijl ze werden vervoerd van de haven van Jacksonville naar San Juan. Het bedrijf heeft nog steeds geen einde gemaakt aan deze wrede praktijk.

Puerto Rico scherpt regels vervoer paarden per zeecontainer aan
Foto: publiek domein

Paardeneigenaren en trainers in race-industrie blijven paarden vervoeren met vrachtschepen, omdat de kosten vaak lager zijn dan die van luchttransport. Zo besparen de eigenaren geld ten koste van het welzijn van hun dieren.

Nieuwe eisen

De Puerto Rico Gaming Commission kondigde half januari aan nieuwe criteria te hebben goedgekeurd omtrent het vervoer van volbloed renpaarden per vrachtschip. De nieuwe eisen omvatten verbeteringen, zoals bescherming tegen de weersomstandigheden, minimale stalruimte en aanwezigheid van voer. Maar dierenrechtenorganisatie PETA geeft terecht aan, dat alles valt of staat met of hierop gaat worden gehandhaafd. Uiteindelijk moet er volgens PETA een totaalverbod komen op deze barbaarse manier van vervoeren van dieren.

Puerto Rico scherpt regels vervoer paarden per zeecontainer aan
Een barbaarse manier van vervoeren | Foto: publiek domein

Gelukkig neemt het verzet tegen deze verachtelijke praktijk steeds meer toe. In november vorig jaar kondigde de renbaan Tampa Bay Downs in Florida aan, dat paardeneigenaren en trainers die op deze onmenselijke wijze hun dieren vervoeren niet meer op de renbaan mogen deelnemen. Andere renbanen, zoals Gulfstream Park, Golden Gate Fields en Laurel Park gingen Tampa Bay Downs hierin voor. Paardeneigenaren en trainers die hun paarden vervoeren via vrachtschepen zijn hier niet meer welkom. Ook organisaties zoals de New York Thoroughbred Breeders en Florida Horsemen’s Benevolent & Protective Association hebben zich er publiekelijk tegen uitgesproken.

Teken de petitie

Vind je ook dat deze smerige, wrede praktijk van het verschepen van paarden in stalen containers moet stoppen? Teken dan de petitie op de site van PETA.

Bron:

©AnimalsToday.nl