Nog steeds zitten zo’n 1500 apen opgesloten in het grootste apenvivisectiecentrum van Europa, het Biomedical Primate Research Centre (BPRC). EDEV – Een DIER Een VRIEND voert al jaren actie voor deze apen: Alle Apen Vrij! Aanstaande vrijdag 13 juni staan de dierenvrienden voor de poort van het apenlaboratorium om aandacht voor de apen te vragen.

protestactie
© Alle Apen Vrij

Met spandoeken en protestborden staat EDEV elke tweede vrijdag van de maand voor de poort van het BPRC en informeert voorbijgangers over het apenleed dat plaatsvindt achter de gesloten deuren. Drie levensgrote apen beelden het symbool ‘Horen, zien en zwijgen’ uit. Voor wie mee wil protesteren zijn er genoeg protestbordjes voorhanden.

Locatie: Lange Kleiweg, Rijswijk

Aanvang 16:30 – 18:00 uur

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1500 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘Apenhel van Rijswijk’ voor wie EDEV de campagne voortzet.

“Wij vragen op deze manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. Apen moeten de meest afgrijselijke experimenten ondergaan, meestal zonder verdoving, of krijgen middelen ingespoten om zogenaamd reuma na te bootsen – Onwetenschappelijk en misleidend!”aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, wat resulteerde in de vrijheid voor de chimpansees van het BPRC in 2006. EDEV voert momenteel gesprekken met verschillende politieke partijen over een afbouw van het aantal apen totdat het BPRC haar deuren sluit.”

Verrassend zijn de woorden van Huub Schellekens, voormalig plaatsvervangend directeur van het BPRC:

“Uit onderzoek (TIPharma project ‘The use of animals in development of pharmaceuticals) blijkt dat bepaalde proeven, bijvoorbeeld met apen op het gebied van biotech, helemaal niets opleveren. Met dit soort proeven kun je dus vanaf vandaag stoppen. Ik voorzie geen grote problemen als per 2020 alle dierproeven verboden worden”.

Claudia Robbens zong dit lied over de apen in het BPRC:

Bronnen: EDEV, Alle Apen Vrij, Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl