Deze week is op treinstations door heel Nederland het ernstige dierenleed te zien dat kooien in de veehouderij veroorzaken. Op de aangrijpende poster van internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is een Nederlands moedervarken in een kraamkooi te zien. De poster roept de treinreiziger op in actie te komen door het Europees burgerinitiatief tegen kooien in de veehouderij te ondertekenen. De posteractie is geheel gefinancierd via een crowdfundingactie, waarbij binnen vier weken ruim €17.000,- gedoneerd werd.

kooien
Posters tegen kooien in de veehouderij op treinstations door heel Nederland | Foto: CIWF

 Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

Kooien leiden tot extreem dierenleed. Heel veel mensen willen een betere, diervriendelijkere veehouderij, zoals blijkt uit de overweldigende reacties op onze crowdfundingactie. Het is tijd om te kappen met kooien.

De in totaal 123 posters hangen op treinstations door heel Nederland, zie de locatielijst.

Dierenleed

In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. Ook in de Nederlandse vee-industrie zitten miljoenen moedervarkens, konijnen en kippen opgesloten in kooien.

Europees burgerinitiatief tegen kooien in de veehouderij

Het Europees burgerinitiatief Stop de kooien is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Meer dan 875.000 mensen hebben het al ondertekend, waaronder ruim 100.000 Nederlanders. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: meer dan 140 organisaties in heel Europa steunen het initiatief, waaronder in Nederland naast CIWF, Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF).

Bron: