Een tweetal Iberische lynxen is op 6 maart uitgezet in nationaal park Valo do Guadiana in Portugal, waardoor het totale aantal wilde lynxen in het land op 109 staat. De herintroductie van deze katachtigen in het wild blijkt een succes te zijn.

populatie lynxen
Het aantal Iberische lynxen in Portugal groeit gestaag | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het uitgezette paartje lynxen, mannetje Quinde en vrouwtje Quisquilla, zijn vorig jaar geboren in het fokcentrum voor Iberische lynxen in El Acebuche in Spanje. De katten hebben een zender om en zullen worden gevolgd door het Instituto da Conservação da Natureza e das Florestas
(ICNF, instituut voor bescherming van natuur en bossen, red). Ook in februari zijn 3 lynxen vrijgelaten. Het ICNF verwacht dit jaar in totaal 7 dieren uit te zetten in de natuur, drie vrouwtjes en vier mannetjes.

Populatie jonge lynxen

Sinds de vrijlating van lynxen Quinde en Quisquilla is het totale aantal wilde lynxen 109 geïdentificeerde en gemonitorde dieren. 43 katten zijn uitgezet, bekend is dat er 91 jongen in het wild zijn geboren, en van 15 dieren weet het team dat ze zijn overleden. In deze cijfers is niet meegenomen dat er 13 dieren in Portugal momenteel uit het zicht zijn, een is de grens overgestoken naar Spanje en twee zijn juist verhuisd van Spanje naar Portugal.

De populatie bestaat momenteel voornamelijk uit jonge lynxen tussen 1 en 3 jaar en leeft overwegend in Mértola en Serpa. Ook zijn er een aantal dieren in andere plaatsen in het Portugese binnenland terecht gekomen, en zelfs in de (relatief drukke) Algarve.

Sinds december 2014 zet het ICNF Iberische lynxen uit het wild, als onderdeel van het project Life + Iberlince, en houdt in de gaten hoe het de vrijgelaten dieren vergaat.

#GNvdD: Lynxen uitgezet in Spaans-Portugees berggebied

Het programma om Iberische lynxen op het Iberisch schiereiland te behouden is gestart toen er nog maar 1 lynx in Portugal leefde. Het mannetje, Hongo, was in 2011 geboren en stierf in 2015 door een aanrijding.

Succesvol

Het uitzetten van lynxen bleek een succes. In 2016 werden in Portugal de eerste jongen in het wild geboren en in 2018 zag de 2e generatie in het wild geboren lynxen het levenslicht in nationaal park Valo do Guadiana. De afgelopen twee jaar zijn er 75 katachtigen in het wild geboren in Portugal. Volgens het ICNF was vooral 2019 een succesvol jaar voor de Iberische lynx in Portugal, met de geboorte van 46 welpjes en 13 vruchtbare vrouwtjes met hun eigen een territorium.

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde