Er zijn grote zorgen om de zwerfkatten van Madrid. Door de lockdown die op 14 maart in Spanje inging krijgen veel katten en andere dieren, waar normaal voedsel en water voor wordt klaargezet, nu geen enkele zorg. Honderden zwerfkatten leven in meerdere kolonies in diverse parken in Madrid die nu afgesloten zijn voor het publiek.

zwerfkatten
Zwerfkatten Madrid lijden honger door uitbraak coronavirus | Foto: Pixabay

In Spanje is de noodtoestand uitgeroepen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Meer dan 1.000 mensen zijn inmiddels gestorven en minstens 20.000 besmet. Het is niet toegestaan om de straat op te gaan behalve voor het doen van boodschappen, bezoek aan artsen en andere dringende zaken en het kort uitlaten van de hond. Er staan hoge boeten als men zonder geldige reden naar buiten gaat. Ook mag er voedsel en water gebracht worden naar de kolonies van zwerfkatten, maar in Madrid zijn enkele parken gesloten voor publiek, waardoor de katten daar geen zorg kunnen ontvangen. Het gaat onder meer om Parque de Almansa, El Retiro en de Botanische Tuinen. Hier leven veel dieren die afhankelijk zijn van de zorg van ambtenaren of vrijwilligers. Het gaat hierbij niet alleen om katten maar ook andere dieren die door mensen gevoed worden zoals vissen, eekhoorns, schildpadden, eenden of pauwen die in de parken leven.

Zie hieronder beelden van pauwen in het park El Retiro die op hekken aan het wachten zijn om voedsel te krijgen:

Inwoners rondom de parken geven ook aan dat ze nog geen beheerders van deze groene zones de dieren hebben zien voeren. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA vroeg de gemeente van Madrid om in te grijpen en iets te doen zodat de dieren niet aan hun lot worden overgelaten gedurende de lockdown. Inmiddels heeft de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, contact opgenomen met het Ministerie van Volksgezondheid over deze kwestie. Hij wil snel een oplossing zien. Amleida:

“De honden en katten maken ook onderdeel uit van Madrid.”

Duiven

Ook andere dieren zoals duiven lijden onder de lockdown naar aanleiding van de uitbraak van COVID-19.

Veel duiven zijn afhankelijk van het voedsel dat mensen ze geven. In de Spaanse badplaats Benidorm zijn beelden gemaakt van een grote groep duiven die een voorbijganger met een boodschappenkar achtervolgen.

Bron:

©Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer