De Poolse politie heeft 456 recent gevangen zangvogels in beslag genomen, de buit van een internationale vogelsmokkelorganisatie met Italiaanse banden. Bij Gdansk werd een enorme vangfaciliteit gesloten. Ook in Italië is een onderzoek aan de gang.

Pools-Italiaanse vogelsmokkelorganisatie opgerold
Koperwiek (Turdus iliacus) | Foto: MPF via Wikipedia CC BY-SA 3.0

Informatie die door de Duitse organisatie Committee Against Bird Slaughter (CABS) aan de Poolse politie is verstrekt, heeft geleid tot het oprollen van een internationaal netwerk voor illegale vogelhandel. Tijdens een grootschalige inval op een terrein in de buurt van Gdansk, ontdekten politieagenten en officieren van justitie talloze kooien, met in totaal 456 recent gevangen zanglijsters, koperwieken en kramsvogels. De vogels en een breed scala aan vangmiddelen zijn in beslag genomen.

Valse pootringen

Er is ook beslag gelegd op een enorme voorraad pootringen, bestemd voor vogels gekweekt in gevangenschap. Daarop is een strafrechtelijke procedure gestart tegen de eigenaar van het pand, een 54-jarige Italiaan. Hij riskeert een gevangenisstraf. Volgens CABS is de in Polen gearresteerde man het hoofd van een vogelsmokkelorganisatie, die afgelopen jaren duizenden levende zangvogels van Oost-Europa naar Italië zou hebben gesmokkeld. Daar zijn de wilde vogels verkocht als ‘in gevangenschap gefokte’ nakomelingen voor maximaal 200 euro per stuk. De kopers waren voornamelijk jagers, die de vogels gebruikten als levende lokvogels voor de lijsterjacht. Om de in het wild gevangen vogels ‘officieel’ op de markt te kunnen brengen, werden ze als in gevangenschap gefokt aangegeven en voorzien van valse pootringen.

Kramsvogel
Kramsvogel (Turdus pilaris) in de vlucht | Foto: Hangsna via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Vogelsmokkelorganisatie opgerold

CABS deed twee jaar onderzoek naar de vogelsmokkelorganisatie. Ze surveilleerden in Polen en Italië en het lukte om de hoofdverdachte en een medeplichtige bij het vangen van vogels te filmen. De mannen bezaten een enorme vanginstallatie, met daarin 33 netten over een lengte van enkele honderden meters. De vangapparatuur is ontmanteld en door de autoriteiten als bewijsmateriaal in beslag genomen. De beelden zijn met uitgebreide rapportage overgedragen aan het Poolse openbaar ministerie. Dat gaf direct opdracht tot een huiszoeking in het pand ten noordwesten van Gdansk. CABS-CEO Alexander Heyd:

“We willen de Poolse autoriteiten bedanken voor hun snelle reactie en rigoureuze optreden. We gaan ervan uit dat daar nu ook onderzoek wordt gedaan naar andere leden van het netwerk.”

Bron:

Roofvogelvervolging in Nederland alledaagse praktijk

©AnimalsToday.nl BVR