Net als bij mensen, is overgewicht een groot probleem bij onze huisdieren. Bij honden en katten is tegenwoordig zelfs de helft van de dieren te zwaar. Hierdoor treedt eerder artrose (gewrichtsslijtage) op, wordt bewegen moeilijker, wordt de ademhaling bemoeilijkt en kan suikerziekte optreden.

overgewicht
Overgewicht bij dieren | Foto: Mr TGT Flickr via Compfight cc

Als een dier zo zwaar is dat bewegen niet meer prettig is, dan blijft vaak als enige “hobby” nog eten over voor deze dieren, en zonder deze energie te verbranden kom je dan in een neerwaartse spiraal. Dieren houden van eten, en daar kan je ze mee verwennen, maar je kan ze beter verwennen met aandacht en spel. Waarom is dit zo moeilijk voor zoveel baasjes? Als dierenarts heb ik veel dieren in moeten laten slapen door de gevolgen van hun overgewicht, dit zijn dieren die dus prima nog een paar maanden of jaren prettig hadden kunnen leven als ze een normaal gewicht hadden gehad.

1/3 minder
Ieder pondje komt door het mondje is waar, en elke calorie die niet gebruikt wordt, wordt omgezet in vet en moet een dier met zich meedragen tot deze vetreserve aangesproken wordt. Aan baasjes van honden met overgewicht adviseer ik meestal om  ⅓ minder voer te geven, dus de hele daghoeveelheid gaat ⅓ vanaf. Vaak krijg ik dan de vraag: “Maar dat is toch te weinig voer?” Dat klopt en dat is het hele principe van afvallen, minder energie erin en meer verbruiken (bewegen!). Daarnaast moet de hond wekelijks op dezelfde weegschaal gewogen worden tot het streefgewicht bereikt is, soms moet het zelfs nog verder teruggebracht worden. Dit werkt goed bij honden, honden kunnen goed en vrij rigoreus interen op hun vetreserves, de oerhond -de wolf- kan prima enkele dagen tot een week zonder eten zelfs.

katten
Bij katten ligt dit anders; te dikke katten hebben vaak ook een vervette lever, en bij te snel afvallen zal de lever nog meer vervetten waardoor de lever zijn 500 functies in het lichaam niet of minder goed kan uitvoeren. Bij veel te zware katten is het zaak om met beleid deze te laten afvallen, je dierenarts kan je daar uitstekend mee helpen overigens.

Ik hoop dat steeds meer mensen gaan inzien dat een dier met overgewicht zielig is en dat het voer beperkt wordt, en beweging gestimuleerd, je kan zo veel langer en gezonder van je huisdieren genieten. Verwennen met beweging en aandacht is veel leuker dan die bedelende oogjes!

Piet Hellemans, dierenarts