Piet Hellemans: Overgewicht bij dieren

Net als bij mensen, is overgewicht een groot probleem bij onze huisdieren. Bij honden en katten is tegenwoordig zelfs de helft van de dieren te zwaar. Hierdoor treedt eerder artrose (gewrichtsslijtage) op, wordt bewegen moeilijker, wordt de ademhaling bemoeilijkt en kan suikerziekte optreden.

overgewicht

Overgewicht bij dieren | Foto: Mr TGT Flickr via Compfight cc

Als een dier zo zwaar is dat bewegen niet meer prettig is, dan blijft vaak als enige “hobby” nog eten over voor deze dieren, en zonder deze energie te verbranden kom je dan in een neerwaartse spiraal. Dieren houden van eten, en daar kan je ze mee verwennen, maar je kan ze beter verwennen met aandacht en spel. Waarom is dit zo moeilijk voor zoveel baasjes? Als dierenarts heb ik veel dieren in moeten laten slapen door de gevolgen van hun overgewicht, dit zijn dieren die dus prima nog een paar maanden of jaren prettig hadden kunnen leven als ze een normaal gewicht hadden gehad.

1/3 minder
Ieder pondje komt door het mondje is waar, en elke calorie die niet gebruikt wordt, wordt omgezet in vet en moet een dier met zich meedragen tot deze vetreserve aangesproken wordt. Aan baasjes van honden met overgewicht adviseer ik meestal om  ⅓ minder voer te geven, dus de hele daghoeveelheid gaat ⅓ vanaf. Vaak krijg ik dan de vraag: “Maar dat is toch te weinig voer?” Dat klopt en dat is het hele principe van afvallen, minder energie erin en meer verbruiken (bewegen!). Daarnaast moet de hond wekelijks op dezelfde weegschaal gewogen worden tot het streefgewicht bereikt is, soms moet het zelfs nog verder teruggebracht worden. Dit werkt goed bij honden, honden kunnen goed en vrij rigoreus interen op hun vetreserves, de oerhond -de wolf- kan prima enkele dagen tot een week zonder eten zelfs.

katten
Bij katten ligt dit anders; te dikke katten hebben vaak ook een vervette lever, en bij te snel afvallen zal de lever nog meer vervetten waardoor de lever zijn 500 functies in het lichaam niet of minder goed kan uitvoeren. Bij veel te zware katten is het zaak om met beleid deze te laten afvallen, je dierenarts kan je daar uitstekend mee helpen overigens.

Ik hoop dat steeds meer mensen gaan inzien dat een dier met overgewicht zielig is en dat het voer beperkt wordt, en beweging gestimuleerd, je kan zo veel langer en gezonder van je huisdieren genieten. Verwennen met beweging en aandacht is veel leuker dan die bedelende oogjes!

Piet Hellemans, dierenarts

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. marjolein zegt:

  Maar wat moet ik met de duidelijk te dikke kat, die sinds een half jaar ineens veel breder is? Het is een buitenkat, maar een beetje gesocialiseerd. Krijg m met geen mogelijkheid in een mandje. Dierenartsassistente zegt dat’ie waarschijnlijk nog een aantal voerderhuisjes erbij heeft, maar ik kan m niet beperken in zijn tochten door de buurt.
  Maar ik maak me ondertussen wel zorgen, juist vanwege de gewrichtjes en diabetes.

 2. Dat is de makkelijkste manier om je hond te verwennen, gewoon volproppen met rotzooi.
  Meestal is het baasje ook veel te dik en wat is er gemakkelijker dan voeren, want bewegen is vaak geen optie, terwijl een hond daar juist behoefte aan heeft.
  Dit heet uit liefde een dier mishandelen, net als de keuze voor mopshondjes en buldogjes.
  Precies hetzelfde doen mensen ook met hun kinderen, letterlijk vetmesten, maar dat gebeurd uit liefde en mag je niets van zeggen, maar je kind veganistisch opvoeden en gezond en slank houden is zware mishandeling.