Ieder jaar vindt er in Mexico een gruwelijk evenement plaats, het zogenaamde ‘Embalse de Toros de Tlacotalpan’. In de gemeente Tlacotalpan, gelegen in de staat Veracruz, worden ieder jaar op 2 februari zes stieren naar de oever van de rivier Papaloapan gebracht waar een menigte ze op staat te wachten. Ter ere van de Maagd van de Candelaria wordt er van alles met de stieren gedaan. Aanstaande dinsdag is het weer zover.

stierenfeest
Stieren worden ernstig mishandeld in het Mexicaanse Tlacotalpan | Foto credit: Stephen_G via Compfight cc

Wat er met de stieren gebeurt is moeilijk te bevatten. Het grootste gedeelte van de aanwezigen is dronken en gewelddadig. De stieren worden uitgedaagd door ze te schoppen, ze worden met riemen geslagen, er wordt aan hun staart getrokken en ze worden op andere manieren afgetuigd met maar één doel: dat ze de menigte aanvallen. In veel gevallen in eerdere jaren raakten de stieren verminkt aan hun staart en genitaliën, liepen ze verwondingen op doordat er met allerlei stekende objecten op ze werd ingestoken, en soms werden ze door de menigte gedood. Onderdeel van het evenement is de stieren naast boten door de rivier te laten zwemmen. In 2013 verdronk een stier tijdens dit evenement. Het duurt in totaal drie uur en als de stieren het overleven worden ze erna teruggebracht naar hun stallen, zie de beelden van het evenement:

Sinds februari 2014 is er een reglement met maatregelen om te voorkomen dat het dier niet wordt mishandeld en gedood. Maar deze maatregelen worden niet gerespecteerd, zoals aangetoond door diverse activisten en journalisten die het evenement in 2014 en 2015 bijwoonden. De stieren worden nog steeds mishandeld en de gemeente zorgt onvoldoende voor de naleving van het reglement.

De Nederlandse organisatie tegen het stierenvechten en wrede evenementen met stieren CAS International zet zich al jaren in om een einde te maken aan het wrede ‘Embalse de toros de Tlacotalpan’ en vraagt jaarlijks aandacht voor dit onderwerp met als doel een verbod te bewerkstelligen. Collega-organisaties AnimaNaturalis, PATAS en Proyecto ARPA hebben een petitie gestart die rechtstreeks gericht is aan de gouverneur van de Staat van Veracruz, net zoals aan de secretarissen van milieu en toerisme.

Je kunt de petitie hier tekenen.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer