Heel handig zo’n schild, als je een schildpad bent. Maar als je trainrails wilt oversteken kan zo’n schild wel eens voor problemen zorgen. Dat is precies wat er in Japan gebeurde. Ieder jaar tussen mei en september trekken honderden schildpadden van en naar de oceaan. Tijdens hun poging om het spoor over te steken, blijven de schildpadden regelmatig vastzitten tussen de wissels met alle nare gevolgen van dien. Maar daar is onlangs wat op gevonden.

oversteekplaats
Overstekende schildpadden vallen in de goten, onder de treinrails | Foto: screenshot video

De West Japan Railway Company en het Suma Aqualife Park hebben de koppen bij elkaar gestoken en kwamen op het idee om oversteekplaatsen onder de rails te maken. Zo kunnen schildpadden het spoor passeren zonder het risico te lopen plat gereden te worden en vertragingen te veroorzaken.

Onderzoekers van het aquarium ontdekten dat sommige schildpadden tijdens het oversteken tussen de wissels van de rails vallen en er niet op eigen kracht uit kunnen klimmen. Als alternatieve route heeft de West Japan Railway Company betonnen goten gelegd, waardoor de dieren onder de rails door hun weg kunnen vervolgen. Daarnaast worden de wissels en goten regelmatig door spoormedewerkers gecontroleerd. Een goed initiatief om te voorkomen dat de schildpadden worden verpletterd; blijven er desondanks dieren vastzitten in de goten, dan worden deze helaas naar het Suma Aqualife Park overgebracht. Of ze naderhand worden vrijgelaten, is niet bekend.

Er zijn nu vijf oversteekplaatsen rondom twee stations in Nara gebouwd. Sinds die tijd zijn er zeker tien dieren gered van een enkeltje schildpaddenhemel.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen