Op het Galapagoseiland Santa Cruz is gisteren een dode slang gevonden, wat mogelijk een slecht teken is voor dit bijzondere eiland. Het gaat namelijk om een uitheemse soort, dat het natuurlijke evenwicht in de war kan brengen.

galapagos
Onechte koraalslang |Foto via Wikimedia Commons

De Galapagoseilanden vormen samen een uniek gebied. Hier leven dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Ze hebben zich onafhankelijk van hun soortgenoten op het vaste land geëvolueerd. Charles Darwin was geïntrigeerd door dit gebied en de Galapagosreuzenschildpad inspireerde hem mede tot het ontwikkelen van zijn evolutietheorie.

Het introduceren van uitheemse diersoorten in dit bijzondere gebied kan het ecosysteem hier in gevaar brengen. Ziektes kunnen worden overgebracht en inheemse diersoorten kunnen een prooi zijn voor de nieuwkomers, waardoor ze mogelijk in hun voortbestaan worden bedreigd. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de kiwi in Nieuw-Zeeland: een vleugelloze vogel die niet kan vliegen en die door de introductie van katten en honden met uitsterven wordt bedreigd.

De dode slang die is gevonden is waarschijnlijk een onechte koraalslang, die voorkomt op het vaste land van Zuid-Amerika. Het dier is overreden en lag dood op straat. Hoe hij op Santa Cruz terecht is gekomen, is niet bekend. Inmiddels is er een grote zoekactie begonnen, die moet uitwijzen of er nog meer onechte koraalslangen leven op Santa Cruz.

De autoriteiten hebben opgeroepen er alles aan te doen om te voorkomen dat meer uitheemse dieren naar de Galapagoseilanden migreren.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor