Pakistan heeft te kampen met de ergste overstromingen in de geschiedenis van het land. Ongeveer een derde is onder water komen te staan in wat een “klimaatramp” wordt genoemd. Door de extreme overstromingen zijn maar liefst 700.000 veedieren gestorven.

veedieren
Overstromingen Pakistan: 700.000 veedieren gestorven | Foto: Pixabay

“Het grootste deel van Sindh staat onder water. De oogsten zijn weg, levens verwoest, middelen van bestaan weggevaagd, wegen weggevaagd, huizen verwoest”, zei Sherry Rehman, de Pakistaanse minister van Klimaatverandering, op Twitter. Hij voegde eraan toe dat “een derde van Pakistan onder water staat”. Lokale media maken melding van meer dan drieduizend menselijke slachtoffers tot nu toe. Daarnaast zijn honderden dorpen nog steeds niet toegankelijk voor de autoriteiten.

“Eerlijk gezegd heeft nog nooit iemand dit soort stortbuien en overstromingen gezien”, zei Rehman. Voor een land dat gewoonlijk drie of vier regenperiodes per jaar kent, zijn de acht onophoudelijke cycli van moessonregens van dit jaar ongekend.

Onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden. 

 

700.00 veedieren gestorven

De ongekende regenval heeft meer dan twee miljoen hectare landbouwgrond onder water gezet, en enorme aantallen boerderijdieren zijn meegesleurd in de stroming. Volgens het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de overstromingen in juni meer dan 700.000 veedieren omgekomen.

Gelukkig zijn er ook enkele dieren gered van dit lot, zoals de 250 geëvacueerde honden uit het Lucky Animal Protection Shelter (LAPS) in de stad Charsadda. “Het water kwam zo snel dat we binnen enkele minuten tegen de tijd vochten om de dieren te redden”, aldus het asiel op Facebook.

“Een van de eerste stappen die we namen was om de dieren uit elk verblijf onmiddellijk op de daken van hun kamers te plaatsen”, voegde het asiel eraan toe. Deze dieren werden de volgende dag per boot gered en naar een veilig, droog gebied gebracht.

Op zichzelf aangewezen

“De regering heeft geen hulp geboden, maar we hebben het helemaal zelf gedaan. We vragen de regering alsnog om hulp en verlichting voor ons te bieden”, zei Ahmed.

Zeba Masood, die LAPS heeft opgericht, zei dat het asiel hard nodig is in Pakistan omdat honden “geterroriseerd worden door de mensen hier”. Volgens Masood is het moeilijk om mensen te laten begrijpen dat ze dieren geen kwaad mogen doen, of het nu ezels, honden of katten zijn. “Mensen begrijpen gewoon niet dat dit een trieste zaak is”, voegde ze eraan toe.

Internationale hulp

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft met spoed een noodsubsidie toegekend die bestemd is voor de aankoop en distributie van voedsel voor duizend runderen en andere boerderijdieren van meer dan tweehonderd gezinnen in de provincie Punjab. Op 1 september kregen de hulpverleners toegang tot verschillende dorpen die voorheen door de autoriteiten als onveilig werden beschouwd. De hulpverleners zijn begonnen met het beoordelen van de situatie en het bieden van hulp aan de dieren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee