De otter is, na een afwezigheid van meer dan vijftig jaar, weer gesignaleerd in de Gelderse Poort. Vorige week werden sporen gevonden van deze grote marterachtige in het grensgebied van de Ooijpolder en Duffelt. Om meer zekerheid te krijgen werd deze week een camera geplaatst en deze week werd het dier voor het eerst gefilmd.

Zwemmende otter - Gelderse Poort
Foto: Vildaphoto.net | Lars Soerink 

Volgens de filmbeelden is het een volwassen otter. In de regio zijn ook oude en verse uitwerpselen verzameld. Hieruit bleek dat het dier al minimaal enige weken in het gebied aanwezig moet zijn. Met behulp van DNA-analyse wordt nu onderzocht waar het dier vandaan komt.

Door vrijwilligers van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort, Bever- en Otterwerkgroep Nederland (Calutra) en NABU Naturschutzstation Niederrhein wordt nu onderzocht of er nog meer dieren in het gebied aanwezig zijn.

Simpele loopplank
De Provincie Gelderland heeft vorig jaar loopplanken voor otters (en andere dieren) aangebracht onder de brug bij de Huberrtusweg in Ooij. Het risico om overreden te worden is op deze manier een stuk minder groot. Vrijwilligers hebben op deze loopplanken uitwerpselen van otters gevonden. Het idee van de Provincie werkt dus goed.

Herintroductieproject
Eind jaren ’80 stierf de laatste otter in Nederland. Gelukkig startte in 2002 een herintroductieproject. De kernpopulatie bevindt zich in de moerasgebieden van de Weerribben-De Wieden en in het zuiden van Friesland. Van hieruit breiden de otters zich weer uit naar andere regio’s. Zo werd onlangs nog een otter waargenomen in de Nieuwkoopse Plassen.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven