In Japan zaten afgelopen dinsdag ongeveer tien orka’s vast in drijfijs, waaronder drie of vier kalveren. Dit bracht de dieren in een levensgevaarlijke situatie, maar inmiddels lijken ze in veiligheid te zijn.

Drijfijs
Orka’s vrij die eerder vastzaten in drijfijs | Foto: LLC Wild Life Pro

De Japanse kustwacht kreeg dinsdag een melding van een visser over een orka die ingesloten was door drijfijs. Uiteindelijk bleekt het om een stuk of tien orka’s te gaan die op en neer aan het dobberen waren in een poging om lucht te krijgen. 

Een zorgelijk beeld, aangezien orka’s maar enkele minuten per keer onder water kunnen blijven. Daarnaast leken verschillende orka’s uit hun onderkaken te bloeden, wat waarschijnlijk het gevolg is van eerdere ontsnappingspogingen. Ze zaten vast tussen twee grote stukken ijs en hadden een beweegruimte van enkel tien vierkante meter. 

Orka’s nergens te bekennen

Gelukkig lijkt dit nu verleden tijd te zijn. Lokale functionarissen denken namelijk dat ze ontsnapt zijn, zo meldt Japan Times. Er werd woensdag ongeveer anderhalf uur naar de orka’s in het drijfijs gezocht, maar deze zoektocht liep op niets uit. 

De dichtheid van het drijfijs leek woensdag ook lager te zijn dan dinsdag en men hoopt dat ze daardoor misschien konden ontsnappen. Dit is maar goed ook, want eerder bleek dat de orka’s aan hun lot overgelaten waren. De enige mogelijkheid voor hulp was een ijsbreker, maar die zou de plek niet kunnen bereiken, zo meldde lokale media.

 

Drijfijs

De zee rond oostelijk Hokkaido, de regio waar de orka’s kwamen vast te zitten, heeft elke winter last van drijfijs. De hoeveelheid hiervan is elk jaar aan het afnemen door de stijgende zeetemperatuur. Maar deze ijsschotsen waren groter door een plotselinge koude golf, wat de weg versperde voor deze hulpeloze dieren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk