De Eastern puma (Puma concolor couguar) die in de oostelijke staten van de VS leefde, is begin  officieel uitgestorven verklaard door de US Fish and Wildlife Service (USFWS). De oostelijke poema is al 80 jaar niet meer in het wild waargenomen.

poema
De oostelijke poema is officieel in het wild uitgestorven | Foto: publiek domein

Deze poemasoort leefde in de oostelijke staten van het land – met name langs de rivier de Mississippi. De oostelijke poema stond al al geruime tijd te boek als een bedreigde soort. Een formele kennisgeving van USFWS zegt:

“Gezien de periode die is verstreken zonder verificatie van zelfs maar één oostelijke poema, concludeert de USFWS dat de laatst overgebleven leden van deze ondersoort decennia geleden zijn omgekomen.”

Uitgestorven door de mens
Het aantal grote katten in de VS is al meer dan 100 jaar in duikvlucht, als gevolg van jacht, vernietiging van leefgebieden en systematische vangst., omdat de dieren die de veeteelt in de weg stonden. Verder verlies van Amerikaanse wilde katten kan het ecologische evenwicht van de natie ernstig verstoren. Michael Robinson van het Centre for Biological Diversity:

“We hebben grote carnivoren zoals poema’s nodig om het ecosysteem gezond te houden. Ze helpen tegen overbevolking van herten en bij het terugdringen van door teken overgedragen ziekten die de gezondheid van de mens ernstig bedreigen.”

poema
De Puma concolor couguar stierf uit door toedoen van de mens | Foto: USFWS/publiek domein

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel