Het is nog niet bekend wat de oorzaak is geweest van de dodelijke brand in een hondenopvang in Zuidoostbeemster, die maandagmiddag aan zes honden het leven kostte. Het duurde een uur om de uitslaande brand aan de Oostdijk te blussen, die om 14.45 uur begon.

hondenopvang
Bij de brand kwamen zes honden om het leven | Foto (illustratief): publiek domein

Honden die de brand overleefden zijn door het personeel van de dierenambulance onderzocht, dat ook geconfronteerd werd met de stoffelijke resten van de honden die de brand niet overleefden. De eigenaren van de honden zijn volgens de brandweer opgevangen.

Emotionele klap
Voor zowel baasjes, opvang als ambulancepersoneel is een brand als deze een enorme emotionele klap. Het verlies van een huisdier kan net zo hard aankomen als wanneer het een mens betreft. Voor de hondenopvang is het de meest vreselijke gebeurtenis denkbaar en het personeel van de dierenambulance moet omgaan met een buitengewoon nare herinnering.

Maar of het nu een brand is in een dierenopvang of in een stal met duizend varkens; het leed van de slachtoffers is al helemaal niet in woorden te vatten. Die gruwel zou iedere keer weer moeten inspireren er alles aan te doen dat dieren waar we zorg voor dragen mogen rekenen op een veilige omgeving. Geen enkel levend wezen zou door brand om het leven mogen komen als dat te vermijden was geweest. Een boodschap die bij onze regering wel wat meer zou mogen resoneren in de strijd tegen stalbranden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel