De onzichtbare verkrachting van Europa

-128 pagina’s die een continent zullen laten schudden – Op 17 april 2014 werd publicatie ‘The invisable rape of Europe’ formeel overhandigd aan Jean-Claude Juncker, die als voormalig premier van Luxemburg, een van de langst dienende democratisch gekozen wereldleiders was. Juncker was voorzitter van de Eurogroep vanaf de oprichting van de semi-permanente functie in 2005 tot 2013 en was ook twee keer voor de termijn van zes maanden voorzitter van de Europese Raad, in 1997 en 2005. Juncker is zowel voorvechter van mensenrechten als dierenliefhebber en wordt gezien als de beste kandidaat voor het volgende voorzitterschap van de Europese Commissie.

De inhoud van deze publicatie is zowel relevant als verontrustend gezien de potentiële impact op de Europese burgers. De onzichtbare verkrachting van Europa is geschreven door experts van over de hele wereld en onderzoekt het kolossale mismanagement van de populatie zwerfdieren in Roemenië en de daaruit voortvloeiende sociale, psychologische en politieke effecten in Roemenië zelf en in de rest van Europa. Advocaten tonen aan dat de Europese commissie de wettelijke bevoegdheid – en wettelijke plicht – heeft om in te grijpen in de wrede behandeling van Roemeense honden en vragen zich af waarom de Europese instellingen de andere kant op kijken.

De Roemeense regering heeft de verantwoordelijkheid om de hoeveelheid zwerfdieren, die zich voorheen ongecontroleerd voortplantte, te verminderen en koos voor een beheersysteem dat al vaker bewees niet doeltreffend te zijn en indruist tegen alle verdragen die Roemenië tekende inzake dierenbescherming en dierenwelzijn. De keuze voor een uitroeiingsbeleid, evenals de enorme wreedheid die daarmee gepaard gaat en die dagelijks in verschillende delen van Roemenië onder het mom van ‘euthanasie’ van honden voorkomt, is een overduidelijke schending van Europese waarden en meerdere internationale verplichtingen waaraan Roemenië moet voldoen.

De Europese Commissie, het Parlement en de Raad zijn ervan op de hoogte dat de manier waarop de Roemeense regering het zwerfhondenprobleem aanpakt een fiasco is en allerminst duurzaam en humaan. Het onvermogen van de Europese Commissie om hier, tot op heden, een betere oplossing voor te vinden, maakt dat inwoners van vele EU-landen zich afvragen of de opzet van het huidige EU-rechtssysteem wel gerechtvaardigd is. In het bijzonder vindt een groeiend aantal EU-inwoners het onvoorstelbaar dat een land als Roemenië, dat jaarlijks miljoenen euro’s financiële steun ontvangt, tegelijkertijd allerlei Europese waarden aan de kant mag schuiven.

De invoering van de Roemeense ‘Dodingswet’ en de manier waarop de status van dieren is verlaagd tot wezens die mogen worden uitgeroeid, heeft de Roemeense gemeenschap gepolariseerd en gevaarlijk verdeeld. Er is nu sprake van twee groepen, de agressors en de verdedigers van honden. De legitimering van misplaatste agressie, waardoor het mogelijk is die agressie te richten op zondebokken die op elke straathoek te vinden zijn, maakt van Roemenië een trainingsschool voor agressie.

Europa’s Convention for the Protection of Pet Animals, onder meer bekrachtigd door Roemenië, biedt een mogelijkheid tot reductie van zwerfdieren onder voorbehoud dat ‘dit geen vermijdbare pijn, lijden of angst veroorzaakt’. Er is een alternatieve beheerstrategie die ‘pijn, lijden en angst’ voorkomt, niet alleen voor dieren maar ook voor mensen… die succesvol wordt toegepast in elk beschaafd land, namelijk de introductie van een nationaal sterilisatie- en castratieprogramma. De kosten voor Roemenië zouden, over een periode van 6-7 jaar, de helft bedragen van het huidige ‘dodingsprogramma’ en vele tienduizenden euro’s besparen.

Maar in bepaalde politieke kringen bestaat de voorkeur de ‘vang en dood’ strategie te handhaven, omdat dit rendabeler is en potentieel oneindig. Dit wordt daarom gepromoot door de media die naar de pijpen danst van de overheid.

Het boek ‘De onzichtbare verkrachting van Europa’ is mogelijk de meest krachtige oproep tot verandering die ooit is ontwikkeld op dit gebied. Het stelt vast hoe sociaal aangemoedigde agressie gericht op gelegitimeerde levende doelwitten, agressie tegen mensen en bezit promoot. Uit het boek blijkt dat de waarden afgeleid van de communistische erfenis tot uiting komen door bevooroordeelde nieuwsmedia die het Roemeense volk toegang tot de feiten ontzegt. Het laat zien dat een samenleving die continu blootstaat aan geweld, dood en mishandeling van dieren een groeiende ongevoeligheid in kinderen en volwassenen tot gevolg heeft. In het algemeen wordt de maatschappij nu vereenzelvigd met groeiende agressie en verminderde empathie van de burgers.

Dit boekt roept de politici van Roemenië op hun strategie te veranderen en de significante zwerfdierenpopulatie te beheren door een humaan castratie- en sterilisatieprogramma in te stellen. Dit zou de Roemeense belastingbetaler ruim 100 miljoen euro besparen en wat belangrijker is… dit zou wel succesvol zijn en boetes vanwege getoonde agressie zouden hierdoor verlaagd worden.

Dit boekt roept op tot ‘vermindering bij de oorsprong’ door het aantal dieren humaan te verlagen in plaats van het latere ‘bedwingen van de gevolgen’.

Dit boekt roept de Roemeense media op om een humane houding aan te nemen en perspectief te bieden, in plaats van geweld en agressie tegenover dieren te promoten. De maatschappij kan verandering door dit soort invloeden.

Dit boek roept de politici van Europa op om in te zien dat zo’n vorm van mismanagement niet op zichzelf staat. ‘Onbekwaam zijn’ op het gebied van zwerfdierenproblematiek heeft geen positieve verandering tot gevolg voor een exponentieel stijgend sociaal probleem, dat zich verder kan verspreiden over Europa.

En in het bijzonder roept dit boek de Europese bevolking op de rechten van kinderen en dieren te verdedigen. Laat ze geen slachtoffer worden van wrede gebruiken: dit kan tot gevolg hebben dat ze door andere Europese landen worden overgenomen.

We roepen op tot humane, morele en transparante her-evaluaties en we nodigen iedereen uit te helpen veranderen!

Namens de auteurs, de experts die hebben bijgedragen en het hele team achter ‘The Invisible Rape of Europe’ (De onzichtbare verkrachting van Europa)

De redacteuren, Pia Berrend & Malcolm Plant

Persbericht Making the Link

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. hakse w. b. zegt:

  de eu-ministers zijn een stelletje lapzwansen. Veel geschreeuw, maar daarna dutten ze weer in nadat ze hun bankrekening hebben gecontroleerd. Is er iets bijgeschreven? Neen ?. Dan weer wat herder schreeuwen. Ziek word ik van die gasten. Laten ze in hemelsnaam opzouten!

 2. Zoals altijd zijn het de mensen die niet in Roemenie wonen die het hardst schreeuwen
  Ieder jaar overlijden in Roemenie mensen, jong en oud als gevolg aanvallen van wilde honden in een land dat bijna 10 keer groter is dan Nederland waar de druk van zoveel muiljoenen wilde honde ook een druk op de natuur is en vooral op de samenleving
  Alleen al in Bucarest worden er jaarlijks tussen de 50000 en de 100000 mensen gebeten waarbij ook de meest nare ziektes kunnen worden overgebracht
  Ik stel voor dat iedereen die graag “humaan” wil zijn al die miljoenen loslopende ongetrainde, niet opgevoede en dus wilde honden komt halen
  Dat lijkt mij een win win situatie
  Natuurlijk zullen al die opvanglanden werkelijk erg blij worden met die toestroom van potentiele moordenaars en verspreiders van enge ziektes en de deuren wijd openzetten voor de onschuldige viervoeters
  Hier in Roemenie zullen we dan ook eindelijk onze eigen honden uit kunnen laten zonder dat ze / we aangevallen worden door wilde “buurt” honden

  P.S,. 1 wat een gezwets dat de roemeense samenleving verschuurd wordt door deze kwestie
  er zijn een handje vol fanaten die protesteren en er zijn meer dan 20 miljoen mensen in Roemenie die dagelijks onder de tereur van wilde honden moeten leven omdat mensen van buiten af zich bemoeien met ons leefklimaat
  P.S. 2 Wees een held kom ze allemaal halen of wees een held en kom hier tussen de wilde honden leven

  • Monique zegt:

   Misschien moeten die landen dan hulp aanvaarden van mensen die er wél wat aan willen doen, zoals sterilisatieprogramma’s e.d. en de bevolking zelf moet erop gewezen worden dat ze hun dieren niet zomaar op straat dumpen !!

  • Lijkt mij verschrikkelijk al die wilde honden, dat moet je ook niet willen, maar dat jullie in Roemenie het zover hebben laten komen, nu moeten wij het weer voor jullie oplossen, zou zeggen wees zelf een held en zorg dat er geen wilde honden meer zijn, zorg voor goede opvang en sterilisatie mogelijkheden, kijk hoe andere landen het doen, misschien steek je er nog wat van op.
   Met mishandelen en vermoorden gaat je het niet lukken.

  • Bep Krabbe zegt:

   Daar hebben ze toch zelf voor gezorgd en nu nog doen ze geen ander sisteem handhaven krom , geen geld voor hondevangers meer want dat zijn zelf beesten .. Sorry maar een andere manier zou toch humaner zijn denk dat het in Nederland toch beter aangepakt wordt hoewel hier ook mensen de beestjes dumpen als oudvuil. Maar hier zijn geen zwerf honden en zou hier ook beter zijn om de broodfox te verbieden is ook verschrikkelijk

 3. carbonkel zegt:

  Ik wil een lans breken voor pieren.
  Per jaar worden er duizenden wormen aan haakjes geregen door vissers.
  Kan je een nog gruwelijker dood ondergaan?

 4. Ik vind het een schande! “Gooi al die landen die hier aan mee doen, uit de EU!

 5. Anita Andela zegt:

  Gooi Roemenië uit de EU, stop met geld investeren in een barbarencultuur zodat er genoeg geld overblijft voor de ouderen en zieken hier want zoals in alle Zuidelijke landen, dieren zijn er niets waard en ze houden zich dus ook niet aan de richtlijnen betreffende dierenwelzijn….
  De goeden niet te na gesproken hoor, die zijn er uiteraard ook….

  • Margriet zegt:

   Dit gebeurt niet alleen in Roemenië. In Spanje, Griekenland, Bulgarije en nog meer landen gebeurt dit ook. De EU sluit haar ogen hier voor en blijft maar geld pompen in dit soort landen ipv een harde aanpak naar deze landen toe. Ze moeten de welzijns wetten voor dieren drastisch veranderen en daar na gaan handelen en flinke straffen uit gaan delen tegen voor een dieren die dieren mishandeld.

   Dit slaat nergens meer op dat dit gewoon geaccepteerd wordt!!!!!