Bewoners rondom Tanzania’s Serengeti National Park in Afrika en milieuactivisten maken zich zorgen om de wegen in en rondom de savanne. Het park is een belangrijke trekpleister voor toeristen. Er leven leeuwen, buffels en zebra’s op deze savanne waar veel mensen op af komen. Deze brengen veel verkeer met zich mee.

Tanzania
Foto via Wikimedia Commons

Groepen toeristen rijden door de savanne in grote jeeps. Ook landen er verscheidene vliegtuigjes op de lokale luchthaven. Deze luchthaven ligt midden in het park. De Tanzaniaanse overheid wil de wegen rond het park verbeteren omdat deze erg slecht begaanbaar zijn. Vijf jaar geleden kondigde de overheid al aan de wegen te verbeteren. Voor erg afgelegen volken betekent de slechte staat van de weg dat bezoekjes aan het ziekenhuis bijvoorbeeld minder vanzelfsprekend zijn.

Milieuactivisten zijn het niet eens met de komst van deze nieuwe wegen. Er moet een snelweg komen dwars door het park. De milieuactivisten vrezen dat hierdoor het ecosysteem zal instorten. Dit, omdat een kudde gnoes tussen Kenia en Tanzania reist over het stuk waar dan de snelweg zal komen. Als reactie hierop beloofde de overheid een onverharde weg aan te leggen in plaats van een snelweg.

Twee wegen vlakbij de grens van het park worden wel geasfalteerd. De milieuactivisten zijn bang dat er daardoor alsnog een snelweg zal komen. Een oplossing zou zijn om een brug te bouwen, zodat de gnoes veilig onder de brug door kunnen. Een ander oplossing is de weg te sluiten wanneer de gnoes oversteken. Een nadeel daaraan is, is dat het niet goed te voorspellen is wanneer de gnoes oversteken.

Een andere optie is nog om een langere route rondom het park te maken. De overheid is aan het kijken in hoeverre dat gerealiseerd zou kunnen worden. Dit kost veel geld en tijd. Zolang er nog geen goede weg naar het zuiden van het park is zonder de gnoes te storen, is men bang dat auto’s gewoon door het park blijven rijden en daar een gewoonte van maken.

Bron: ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser