Olifant Mundi is vorig weekend aangekomen in haar nieuwe thuis. Na 35 jaar gevangenschap in een omstreden dierentuin in Puerto Rico. In de Elephant Refuge North America (ERNA) opvang kan ze weer leren olifant te zijn. Dierenwelzijnsrganisaties sloegen samen de handen in elkaar om Mundi te redden. Met dit mooie resultaat!

olifant
Olifant vrij na 35 jaar in gevangenschap | Foto: publiek domein

Mundi werd 41 jaar geleden geboren in Zimbabwe. Ze verloor haar moeder bij een massale slachting in opdracht van de overheid van Zimbabwe. Mundi was toen pas 2 jaar. Daarnaast werd ze samen met 63 andere weesjes verkocht aan een Amerikaanse miljonair. Hij verkocht Mundi vervolgens door aan de dierentuin in Puerto Rico.

Mayaguez Zoo in Puerto Rico

Deze dierentuin stond al jaren bekend als omstreden. Te kleine verblijven, manke dieren of dieren met ernstig ondergewicht. Een kleine greep uit de meldingen van dierenmishandeling. Gelukkig moest deze dierentuin afgelopen februari haar deuren sluiten. Bovendien wordt er voor elk dier een ander onderkomen gezocht.

Savanneolifant Mundi heeft hier 35 jaar in isolatie gezeten. Ze moest circuskunstjes uitvoeren of op de foto met toeristen. Daarnaast lag ze ’s nachts lag aan de ketting.

Elephant Refuge North America

Door de mooie reddingsactie van World Animal Protection en Elephant Aid International is olifant Mundi eindelijk vrij. Het is helaas geen optie om haar weer in het wild terug te plaatsen. Ze zal het niet overleven. Daarom hebben ze een plek geregeld voor haar in Elephant Refuge North America.

Het was nog een hele onderneming. Per vliegtuig ging ze van Puerto Rico naar Florida en vervolgens per truck naar Georgia. In deze olifantenopvang hebben ze plek voor maar tien olifanten. Elke olifant ontvangt individuele zorg, helemaal afgestemd op het dier zelf. Gericht om bij te komen van alles wat ze heeft meegemaakt. Hier leert Mundi weer olifant te zijn. In een groene omgeving, met heuvels en ook een groot meer. Bovendien is publiek niet welkom hier. Daarnaast kan ze zelf bepalen wat ze de hele dag doet. Zodra ze aan haar nieuwe omgeving is gewend, zal ze kennis maken met Bo en Tarra, de twee olifanten die er al wonen.

Bekijk hier de livestream van Elephant Refuge North America.

Opluchting

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland:

“We zijn ontzettend blij en opgelucht dat Mundi eindelijk veilig in de opvang is aangekomen. Ze heeft bijna haar hele leven alleen doorgebracht, in een klein verblijf met een donkere binnenruimte. Voor het contact met toeristen heeft ze een buitengewoon wrede training ondergaan. Een regelrechte nachtmerrie voor een olifant. Ik hoop dat Mundi deze laatste jaren gaat genieten van de vrijheid en zorg die ze zo verdient.”

Dit is een succesverhaal. Over de hele wereld leven olifanten nog in gevangenschap. In dierentuinen, circussen en ook op plekken waar ze worden ingezet voor olifantenritjes. Als bezoeker of toerist kan jij ervoor kiezen hier niet aan mee te doen. World Animal Protection blijft zich inzetten om elk dier vrij te krijgen.

Tot slot, davannaolifant Mundi kan zo’n zestig tot zeventig jaar oud worden. Zij krijgt de kans, als 41-jarige, om nog vele jaren in vrijheid te kunnen leven. Dat gun je elke olifant.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen