De NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan, zo concludeert House of Animals. Met het grootste gemak is House of Animals Investigations in staat om malafide handelaren en fokkers op te sporen, misstanden vast te leggen en daarna de confrontatie aan te gaan. Zoals bij de verkoper van veel te jonge puppy’s uit Oekraïne, die omgekat worden naar Europese pups.

Pups uit Oekraïne worden omgekat naar EU-puppy's
Pups uit Oekraïne worden omgekat naar EU-puppy’s | Foto: ©House of Animals

Opnieuw gaan Karen Soeters van House of Animals Investigations en haar team op jacht naar malafide puppyhandelaren, wat uitloopt op een onverwachte confrontatie. Dit keer in Zeist en in het Brabantse Haarsteeg, onder de rook van ‘s-Hertogenbosch.

NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan
De NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan | Foto: ©House of Animals

Deze hondenhandelaren kunnen, mede dankzij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), gewoon hun gang gaan, onder meer door het gebruik van valse hondenpaspoorten en de handel in veel te jonge puppy’s.

NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan
Foto: ©House of Animals

Bij één van de handelaar komen de piepjonge hondjes zelfs uit Oekraïne. Dieren uit dit niet EU-land mogen pas met 7 maanden op transport, onder meer vanwege het risico op rabiës. Uit het onderzoek van House of Animals blijkt dat deze pups een Roemeens paspoort krijgen. Feitelijk worden ze dus omgekat naar een EU-puppy, om zo de importregels te omzeilen.

NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan
Foto: ©House of Animals

NVWA pakt illegale puppyhandel niet aan

De NVWA doet ondertussen niet waarvoor de toezichthouder in het leven is geroepen, namelijk toezien op en garanderen van dierenwelzijn bij fokkers, in de veehouderij en andere industrieën waar dieren een rol spelen, zoals slachthuizen. In plaats daarvan faciliteert de NVWA keer op keer zeer ernstig dierenleed, door niet of onvoldoende te handhaven. Ook wanneer de bewijzen zich opstapelen ontkent de NVWA vaak glashard hun verantwoordelijkheid. ‘Onvergeeflijk’, meent House of Animals. Bekijk hieronder waarom:
.

©AnimalsToday.nl | House of Animals