Een Zuid-Afrikaanse witte neushoorn, die vorig jaar een gruwelijke aanval door stropers overleefde, heeft een operatie voor gezichtsreconstructie ondergaan, om de grote, gapende wond te dichten.

neushoorn
Neushoorn overleeft afsnijden hoorn door bijzondere operatie| Foto: Zigomar

In mei 2015 verdoofden stropers de vrouwelijke neushoorn, voordat ze haar hoorn en delen van haar schedel afhakten. Daarna werd ze voor dood achtergelaten. Het dier overleefde wonder boven wonder de afschuwelijke aanval. Ze werd door dierenredders “Hope” genoemd.

Tijdens de gezichtsreconstructie, die op 3 mei jl. werd uitgevoerd en een uur duurde, werd er een techniek gebruikt, die bij buikoperaties bij mensen ook wordt gebruikt. De huid van de neushoorn werd opgerekt en over de wond geplaatst, met behulp van een soort elastieken. Deze techniek wordt toegepast bij menselijke buikoperaties, waarbij artsen de wond niet dicht kunnen krijgen.

Genna Woodrow, manager bij het Canadese bedrijf Southmedic, dat de elastomeren voor de procedure importeerde, verklaart:

“We zijn vol vertrouwen dat wat werkt met mensenlijke huid, ook hetzelfde resultaat zal hebben met neushoornhuid.”

De dierenwelzijnsorganisatie, Saving the Survivors, zorgt voor Hope. Op hun Facebookpagina is te zien hoe het met Hope gaat. Bekijk hier een filmpje over de operatie van Hope:

Bron @PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor