Natuurfotograaf Thomas Mangelsen heeft een van de 22 felbegeerde jachtvergunningen gewonnen om een grizzlybeer te ‘schieten’ in  de Amerikaanse staat Wyoming. Dit najaar mag hij met zijn camera op pad om foto’s te maken van grizzlyberen, en heeft ten minste een trofeejager het nakijken.

natuurfotograaf
Voor het eerst in 44 jaar mag in Wyoming op grizzlyberen gejaagd worden | Foto: publiek domein

Voor het eerst in 44 jaar mag er in Wyoming op een beperkt aantal grizzlyberen gejaagd worden. Trofeejagers die niet kunnen wachten om met een berenkop- of vel hun huis te versieren, wrijven in hun handen bij dit vooruitzicht. Ze trekken graag hun portemonnee voor een vergunning: inwoners van Wyoming betalen $602,- (€ 519,27) als ze ingeloot worden, jagers uit andere staten $6.002,- (€ 5.179,13). Vanwege hun indrukwekkende formaat zijn grizzly’s helaas gewilde trofeeën.

Jachtvergunningen via loterij
22 beren mogen dit najaar geschoten worden in het Grand Teton National Forest. Dit betekent dat een beperkt aantal jagers de kans krijgt een magnifieke beer legaal van het leven te beroven. Geïnteresseerden meldden zich aan voor een loterij. 22 personen maakten hiermee kans op een jachtvergunning. Het was iedereen toegestaan mee te loten, er waren geen vastomlijnde voorwaarden aan de loterij verbonden. Daarom hebben dierenliefhebbers, waaronder prominenten als Jane Goodall en Cynthia Moss, zich ook aangemeld. Op deze manier hoopten zij een van de jachtvergunningen te bemachtigen, waardoor mogelijk een beer gered zouden worden.

natuurfotograaf
Vanwege hun indrukwekkende formaat zijn grizzly’s helaas gewilde trofeeën | Foto: publiek domein

Shoot ‘m with a camera
Verenigd in de campagne ‘Shoot ‘m With A Camera, Not A Gun’, meldden vele gegadigden zich aan. De insteek was dat, mocht een van hen een felbegeerd lot winnen, die winnaar tijdens de toegewezen jachtperiode de bergen in zou trekken om foto’s te schieten in plaats van met het  geweer op pad te gaan. De deadline was op maandag 16 juli. Deze actie had effect!

Thomas Mangelson is een  72-jarige fotograaf die jarenlang nabij het Grand Teton National Park woonde. Als natuurfotograaf is hij een fel tegenstander van de jacht op grizzlyberen. Ook hij meldde zich dan ook aan voor de loterij en blijkt nu een van de gelukkigen te zijn die een jachtvergunning kan aanschaffen. In tegenstelling tot de trofeejagers, ‘schiet’ Mangelson de beren alleen met zijn camera, zoals hij al vele malen heeft gedaan.

De natuurfotograaf is nummer 8 op de lijst en komt pas aan bod als het geen van de eerste 7 jagers lukt om een vrouwtjesbeer te doden. Elke jager krijgt 10 dagen lang gelegenheid om een beer te schieten. Op het moment dat het eerste vrouwtje wordt gedood, of nadat er 10 mannetjes zijn geschoten, stopt de jacht in het gebied waarvoor Mangelson een vergunning krijgt. Een andere supporter van de berenbeschermingscampagne staat als nummer 2 op de lijst. Zij komt nota bene uit een jagersfamilie, die tegen trofeejacht is.

Teleurgestelde trofeejagers
De organisator van de jachtpartij, Wyoming Game and Fish Department, is minder te spreken over de campagne. Duizenden jagers, zowel in de staat Wyoming als nationaal, hebben zich aangemeld voor een vergunning.  Dankzij de actie maakten zij minder kans ingeloot te worden, wat ook duidelijk blijkt uit de uitslag.

Sinds medio 2017 wordt de grizzlybeer niet meer beschermd onder de Endangered Species Act, omdat de populatie als stabiel wordt beschouwd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde