Mooi weer zal zeker helpen om op 26, 27 en 28 januari mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Niet alleen voor mensen ziet het er vrolijker uit als het niet regent; mooi weer zorgt er ook voor dat veel meer vogels zich laten tellen.

Mooi weer voor de Tuinvogeltelling
Het wordt mooi weer voor de Nationale Tuinvogeltelling | Foto (pimpelmees): publiek domein

Het neemt een half uurtje in beslag: kijk naar buiten en tel hoeveel verschillende vogels je ziet in je tuin, op het terras of balkon. Deel je resultaat via deze website en je bent officieel deelnemer aan de Nationale Tuinvogeltelling 2024. Sinds 2001 organiseren SOVON en Vogelbescherming Nederland deze telling, om een beeld te krijgen van onze ‘alledaagse’ vogels rond het huis, hun aantallen en hun verspreidingsgebied.

Hoe doe je mee aan de Nationale Tuinvogeltelling?

Op de website van Vogelbescherming Nederland staan de volgende tips:

  • Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin? Die tellen niet mee.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort in jouw tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
  • Jouw telling geef je op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat voor je klaar.
    .
Mooi weer voor de Tuinvogeltelling
Huismus in top 3 Nationale Tuinvogeltelling | Foto: publiek domein

De telling begint op vrijdag 26 januari en tot maandag 29 januari 12 uur kun je de resultaten doorgeven. Op het moment van dit schrijven bestaat de top 3 uit de huismus, koolmees en pimpelmees. Maar wie weet zie jij heel andere vogels rond het huis. Dus fijn dat het mooi weer wordt, want dan zullen de vogels niet weggedoken zitten om te schuilen in een struik.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR