Mexico is maar één stap verwijderd van het verbieden van hondengevechten in heel het land. De commissie van Justitie van de Kamer van Afgevaardigden van het Mexicaanse Congres oordeelde positief over het wijzigen van het strafwetboek en hiermee gevechten met honden te beschouwen als een delict. Binnenkort zal het laatste en definitieve debat hierover plaatsvinden in de Senaat.

hondengevechten
Mexico stap dichterbij verbod hondengevechten| Foto: This Year’s Love via Compfight cc

De bedoeling is dat er straffen opgelegd kunnen worden tegen mensen die hondengevechten organiseren en gevechtshonden houden en/of verkopen met als doel ze te laten deelnemen aan gevechten. Ook toeschouwers van gevechten met honden lopen het risico gerechtelijk vervolgd te worden. De organisatie Humane Society International (HSI) is tevreden met de genomen stap in Mexico. In een interview met de Mexicaanse pers stelde Antón Aguilar, directeur van HSI Mexico, het volgende:

“Dit is een succes. We zijn erg dicht bij het landelijk strafrechtelijk beboeten van mensen die deelnemen aan verschillende etappes in de keten van activiteiten gerelateerd aan hondengevechten.”

Hij stelt dat gevechten met honden wrede spektakels zijn, dit niet populair is bij het Mexicaanse volk en dat het negatieve effecten heeft op de samenleving vanwege het feit dat hondengevechten gelinkt worden aan de georganiseerde misdaad. HSI lanceerde in juli 2016 een campagne tegen de gevechten. De campagne bestond onder meer uit een petitie om de wetgevers te verzoeken hondengevechten in Mexico te verbieden en te bestraffen. In november presenteerde HSI de petitie, getekend door 200.000 mensen, bij de Commissie van Justitie.

Link met andere illegale activiteiten
HSI en andere organisaties waarschuwden eerder dat hondengevechten meer is dan een onderwerp van wreedheid tegen dieren. Het is een praktijk die gelinkt is aan andere illegale activiteiten zoals kinderporno, handel in wapens en drugs, en mensenhandel. De activiste Verónica Flores, directrice van AGAPE (een organisatie tegen mensenhandel) verklaarde dat duizenden mensen, vooral kinderen en vrouwen, niet langer deel zouden uitmaken van de statistieken van mensenhandel als hondengevechten verboden zouden worden.

Volgens Aguilar is 88% van de Mexicanen tegen hondengevechten en vindt 85% dat er straffen opgelegd moeten worden bij dit soort evenementen.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer