Mexico-stad maakt een einde aan rituele dierenoffers. Het hooggerechtshof in Mexico-stad steunt de regelgeving van het district die dierenmishandeling bestraft met gevangenisstraffen. Hiermee maakt Mexico-stad korte metten met het martelen en doden van dieren voor rituele doeleinden.

Dierenoffers
Mexico-stad maakt einde aan rituele dierenoffers | Foto: publiek domein

Een vrouw die Cubaanse Santeria-rituelen uitvoerde, betwistte de hervorming van de artikelen 350 BIS en 350 Ter van het Wetboek van Strafrecht van Mexico-Stad, die bedoeld zijn om dierenmishandeling en wreedheid tegen dieren te bestraffen en te voorkomen. Volgens de vrouw is de regelgeving in strijd met het recht om haar religie uit te oefenen. Het verbranden van dieren en het consumeren van de overblijfselen zou essentieel zijn voor de verering en offer aan de goden.

Santeria-rituelen

Dierenwelzijnsorganisaties strijden al jaren om een eind te maken aan de wrede dierenmishandeling die plaatsvindt bij rituelen van het santería-geloof. De religie is een vermenging van het katholicisme met het Afrikaanse Yoruba-geloof dat eeuwen geleden in Cuba is ontstaan en sindsdien is overgewaaid naar andere delen van de wereld. Tijdens de rituelen worden dieren gemarteld en gedood voor verschillende doeleinden. Zuigen op bepaalde dieren zou hallucinaties genereren en het onthoofden van dieren zou voorspoed, gezondheid en een stabiele spiritualiteit opleveren. Hoe meer het dier lijdt, hoe beter de resultaten, zo luidt het geloof.

Brand op Mexicaanse markt onthult dierenoffers

Dierenwetten Mexico-stad

De hervorming sanctioneert en bestraft enig gedrag van mishandeling of wreedheid jegens een diersoort binnen hun territoriale grenzen, evenals het veroorzaken van de dood ervan door middel van dergelijke mishandeling of wreedheid. Dit is in overeenstemming met verschillende artikelen van de Wet omtrent dierenbescherming, waarbij het gebruik van dieren bij traditionele rituelen en gewoontes die het dierenwelzijn kunnen schaden, verbiedt.

Uitspraak rituele dierenoffers

Cassatierechter Juan Luis González Alcántara van het hooggerechtshof steunde de regelgeving van Mexico-stad en benadrukte dat de uitspraak geheel was gericht op de wreedheid tegen dieren (“wezens met gevoel”) en niet op religie. Het hof heeft bepaald dat deze artikelen grondwettelijk zijn en de vrijheid van godsdienst of eredienst niet belemmeren. Het hooggerechtshof in Mexico-Stad:

“Daarom biedt de vrijheid van godsdienst bij de uitoefening van openbare erediensten geen bescherming tegen het plegen van misdrijven op grond van de veronderstelling dat deze een materiële uiting zijn van religieuze overtuiging. Anders zou het gelijk staan aan het negeren van het bestaan van het grondwettelijke verbod.”

Diervriendelijke regering

Clara Brugada, de regeringsleider van Mexico-Stad, promoot sinds het begin van haar ambtsperiode strategieën voor dierenwelzijn. Zij heeft namelijk een uitgebreid dierenwelzijnsplan ingevoerd. Hieronder vallen de bouw van een nieuw dierenziekenhuis, twintig nieuwe zorgklinieken, twintig nieuwe dierenklinieken en maar liefst tweehonderd nieuwe hondenparken. Daarnaast is ze een campagne gestart om het publiek bewust te maken van de zorg en het welzijn van dieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools