De webcam in de steengroeve in de Achterhoek staat weer aan. Via www.volgdeoehoe.nl kan iedereen live volgen of het oehoepaar hier nogmaals gaat broeden. Hopelijk kunnen wij op deze manier straks getuige zijn van uit het ei kruipende jongen. Niet alleen via ‘volg de oehoe’ kunt u hiervan genieten, ook de Vogelbescherming heeft haar eigen webcams, via www.beleefdelente.nl

oehoe
Oehoe | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Door de hoge kosten, voor stroomvoorziening en internetverbinding, gaan dit jaar niet alle webcams aan. Helaas blijven de camera’s bij de vos, bever en zeearend op zwart staan. Maar de hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn nog wel te bekijken.

Dit jaar staan bij Staatsbosbeheer twee soorten in het spotlicht. De oehoe en een nog onbekende diersoort. Welke dat wordt, blijft nog even geheim.

In 2014 was voor het eerst een zeearendnest te volgen in het Roggebotzand, via www.volgdezeearend.nl. Helaas blijft deze webcam dit jaar uit. De zeearenden laten zich regelmatig zien bij het nest, maar het lijkt erop dat zij ook een nest hebben gebouwd in de monding van de IJssel, zodat ze kunnen kiezen welk nest ze gaan gebruiken.

De laatste jaren konden wij ook genieten van een vossenfamilie in Oostvaardersplassen. Een groot succs. Drie keer werd in dit hol, waarin een webcam is geplaatst, jonge vosjes geboren. Ook de bevers waren de afgelopen twee jaar te bewonderen via de camera. Na een aantal jaar vos en bever te hebben gevolgd, is het nu tijd voor een nieuw dier. In maart wordt de nieuwe soort bekendgemaakt. Nog even geduld dus.

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat de kijker kan zien hoe het toegaat in de vrije natuur. De webcam is een goed middel hiertoe. Ook kunnen geïnteresseerden mee met de boswachter. Op deze manier hebben miljoenen mensen de laatste jaren kunnen genieten van dieren in hun natuurlijke omgeving.

Geregeld staat ook de webcam ‘Huismus Onder de Pannen’ aan, van de Stichting Witte mus, in samenwerking met Nestkastlive. Hierin wordt het leven van de huismus belicht.

Bron: Staatsbosbeheer ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven