Kort nadat het Turkse parlement vorige maand het wetsvoorstel voor de ruiming van straatdieren goedkeurde, zijn er in verschillende streken van het land massagraven ontdekt vol hondenlijken. De dieren blijken op zeer wrede manier te zijn gedood. Animal Save Movement startte een petitie tegen de nieuwe wet.
Op 29 juli 2024 keurde het Turkse parlement een nieuwe wet goed die het mogelijk maakt om zwerfhonden en -katten te doden. Dierenactivisten hebben de wet omgedoopt tot de zogenaamde ´massacre wet´.
Massagraven
Slechts enkele dagen na de goedkeuring van de controversiële wet, deelden verschillende dierenactivisten mee dat er meerdere massagraven vol met hondenlijken waren aangetroffen. Onder andere in de hoofdstad Ankara en in de provincie Niğde in het zuidelijke deel van Anatolië. Verschillende nieuwsbronnen meldden dat de honden op zeer wrede manier zijn gedood. Zo zijn er vele vergiftigd, met geweld omgebracht, en zelfs met de poten bij elkaar gebonden gedood.
Zwerfhonden
De nieuwe wet stelt dat gemeenten tegen 2028 opvangcentra moeten bouwen voor zwerfhonden. De totale zwerfhondenpopulatie in Turkije wordt geschat op rond de vier miljoen. Momenteel zijn slechts 298 van de 1.403 Turkse gemeenten voorzien van een opvangcentra, met opvangplaatsen voor louter 105.000 dieren. De overige honden die op straat leven moeten wegens gebrek aan huisvesting volgens deze wet worden afgemaakt. Een zwerfhond kan uitsluitend dit lot ontlopen door adoptie.
Nilgun Engin, organisator van Ankara Animal Save heeft zich met afschuw uit over deze manier van handhaving uitgesproken en noemt de wet een doodstraf voor alle zwerfdieren:
“De nieuwe wet is noch toepasbaar noch eerlijk. Het is in feite een doodstraf voor alle zwerfdieren, inclusief katten. Er zijn geen opvangcentra om ze van de straat te houden; daarom zullen de autoriteiten besluiten ze te doden vanwege overbevolking. Wij accepteren dit niet en we zullen deze wet niet gehoorzamen. Honden en katten zijn onderdeel van onze cultuur en we zijn vastbesloten om ze veilig te houden als onze buurtbewoners.”
Humane oplossing
Dierenactivisten en ook veel inwoners van Turkije pleiten voor een alternatieve oplossing voor het zwerfhondenprobleem waarmee het land kampt. Adoptieprogramma´s en sterilisatie- en castratiecampagnes zouden de aldoor groeiende straatdierenpopulatie sterk kunnen teruggedringen. Een bekende en zeer effectieve maatregel die in verschillende landen wordt toegepast, is het zogeheten TNR-beleid. Hierbij worden zwerfdieren gevangen, gesteriliseerd en weer teruggezet. Op deze manier krimpt de zwerfpopulatie met de tijd en hoeven dieren niet onnodig te lijden en te worden gedood.
Petitie
Tenslotte roepen activisten en dierenliefhebbers op door middel van protesten, boycots en het inzamelen van handtekeningen samen te strijden tegen het dierenleed en de massagraven die deze wet veroorzaakt. Teken hier de petitie!
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Geef een reactie Reactie annuleren
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
stop this madness